Ugrás a tartalomra

Mariupol egykor és most

2022.06.14
07:28
2022.06.14
12:36
Forrás
Pravda
Mariupolt 2014. június 13-án kezdték az ukrán erők megtisztítani a szakadároktól, akik rövid ideig foglalták el a várost. Azóta minden évben ezen a napon ünneplik a város lakói Mariupol felszabadulását.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Donyeck megyei Mariupol „szakadár megszállás alóli”, 2014-es „felszabadításának” évfordulója alkalmából tett közzé fotókat a Facebook-oldalán az ismét elfoglalt kikötőváros mostani állapotáról. Mariupol oroszbarát terroristák alóli felszabadításának nyolcadik évfordulóján ismét harcolunk érte és egész Ukrajnáért.

Ahogyan akkor, 2014-ben, úgy most is újra szabad lesz. Az ukrán zászló ugyanúgy vissza fog térni, mint minden városban és faluban, ahová a betolakodók érkeztek.

Ez a mi országunk és a mi népünk – hangoztatta Zelenszkij. Mariupolt 2014. június 13-án kezdték az ukrán erők megtisztítani a szakadároktól, akik rövid ideig foglalták el a várost. Azóta minden évben ezen a napon ünneplik a város lakói Mariupol felszabadulását – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A kelet-ukrajnai Donbaszért vívott csata egyébként az egyik legbrutálisabbként vonul be az európai történelembe, jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ugyanakkor megismételte, szerinte Ukrajna győztesként fog kikerülni a háborúból. Közben hetek óta először előre haladtak az orosz katonai erők a második legnépesebb ukrajnai város, Harkiv környékén – jelentette a brit védelmi minisztériumra hivatkozva a német sajtó.

Az orosz támadások azonban nagyrészt továbbra is az ország keleti részén, Szeverodonyeck környékén összpontosulnak. Eközben a moszkvai tőzsde felfüggeszti a svájci frankkal való kereskedést, válaszul a Svájc által múlt héten Oroszország ellen bevezetett újabb szankciókra.

Oroszország legnagyobb tőzsdéjének szóvivője ugyanakkor kijelentette: keresik a megoldást és reményét fejezte ki, hogy a jövőben újraindíthatják a svájci frankkal való kereskedést.

Zelenszkij
Mariupol
harc
évforduló
szakadár

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.