Ugrás a tartalomra

Ép testben ép lélek

2022.06.14
14:01
2022.06.14
16:11
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartottak interaktív gyermekfoglalkozást az óbecsei Than Emlékházban. A program keretében sportvetélkedővel meg is mozgatták egy kicsit a diákokat, akik az egészséges táplálkozásról is hallhattak egy előadást.

Sorjátékkal vetélkedtek egymással a Than Emlékház udvarán az óbecsei Sever Đurkić Általános Iskola hetedikes diákjai. A tantermi oktatásból kiszakadva jól esett nekik a mozgás. Akadt közöttük olyan, aki a tornaórákról örökre felmentetné magát, de olyan is, aki rendszeresen sportol.

Szirbik Zalán évekig focizott, jelenleg kajakozik, amivel többször ért el dobogós helyezést. Szeret a vízen lenni. „Kicsit olyan erdős érzés fog el bennünket, ami nagyon jó. Több állattal is találkoztunk már, volt olyan, hogy vaddisznót láttunk. Szóval én nagyon szeretem, mellette egészséges is, és a társaság is szuper.”

A rendszeres mozgás mellett az is nagyon fontos, hogy az egészségtelen nassolnivalók és üdítők helyett inkább a friss gyümölcsöt válasszák a diákok. Szőke Ottó testnevelő tanár erre is tanítja az iskolásokat. „Ezek a termékek általában nagy kalóriatartalmúak, kevés bennük a hasznos anyag a szervezetnek, ezért próbáljuk a gyerekeket ilyen előadás-sorozatokkal arra késztetni, hogy nem azt mondjuk, hogy nem kell ilyet enni, de inkább a gyümölcsökhöz nyúljanak.”

Dr. Koncz Gyula Péterrévén dolgozik általános szakorvosként, a páciensei között minden korosztály megtalálható. Tapasztalatai szerint a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány a gyerekek fizikai és pszichikai fejlődésére is kihat. A sorverseny után ő erről beszélt a diákoknak. „Az elhízott gyerekekből elhízott felnőttek lesznek, akik utána már szembenéznek különböző betegségekkel, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, különböző daganatos betegségek.”

A Than Fivérek Értelmiségi Kör programját az óbecsei önkormányzat támogatta.

Than Emlékház
Óbecse

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.