Ugrás a tartalomra

Megnyílt a szakkörösök kiállítása a magyarkanizsai Művészetek Házában

2022.06.15
10:28
2022.06.15
17:21
Forrás
Pannon RTV
Az érdeklődők számára is megtekinthetővé váltak a kézimunkák. A Szakkör programban az elmúlt hónapban 9 település vett részt.

Ünnepi műsorral, a Cantilena Kamarakórus és a nemrég megalakult magyarkanizsai citerazenekar előadásával vette kezdetét a kiállítás. Az érdeklődők a csipkeverő, hímző és a nemezelő szakkörökön készült dísz és használati tárgyakat tekinthették meg.

Kollár Gyöngyi, a csipkeverés foglalkozásvezetője: "Elég nehezen vettük némelyik csipke kidolgozását, fonással, szálak egymással tekerésével készült a csipke és hát volt némelyiknél, ahol eltartott jó ideig, mire rájöttünk, hogy ez hogy is működik. Azért is nehéz, mert ez a környékünkön elég ismeretlen, kevesen foglalkoznak vele."

Szurap Ágnes, a hímzés foglalkozásvezetője: "Tulajdonképpen minden csoporttagunk hímző szakkörös, tehát nem kezdők voltunk, úgyhogy lehet, hogy egy kicsit könnyebb volt az egész tanfolyam, de azért így is voltak könnyebb-nehezebb feladatok és meg kellett dolgozni azért. Voltak ismeretlen dolgok is, amiket eddig nem csináltunk."

A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával 2021 végén Vajdaságban szakkörök kezdték meg tevékenységüket.

Sarnyai Károly, a Szakkör program koordinátora: "Mintaprogramként valósítottunk meg a FERHA mint a Nemzeti Művelődési Intézet megbízásából Délvidéken és az elsődleges célunk az volt, hogy 10 szakkör induljon, ezt sikerült bőven túlszárnyalni hiszen 35 szakkör végzett."

A Szakkör tovább folytatódik szeptemberben, akkor Vajdaság területén több mint száz szakkör veszi kezdetét, 30-nál is több településen.

szakkör
Magyarkanizsa
kézimunka
nemez
hímzés

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.