Ugrás a tartalomra

Fizetés- és nyugdíjemelést jelentett be Aleksandar Vučić

2022.06.15
14:06
2022.06.15
20:28
Forrás
Pannon RTV
A szerb államfő szerint a nyugdíjasok juttatását várhatóan még idén ősszel megemelik, majd január elseje után újbóli emelés jöhet számukra. Emellett a minimálbéreket és az állami szektorban dolgozó bérét is növelik.

Jövő tavasszal 710 euró lehet a szerbiai átlagfizetés - mondta Vučić. A közelgő telet illetően viszont szörnyű a helyzet - tette hozzá a szerb államfő. Jelenleg a szerbiai GDP mintegy 9 százalékát teszi ki a nyugdíjakra fordított összeg, ez pedig a legideálisabb helyzet arra, hogy a nyugdíjak emelkedjenek - mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő szerint az elmúlt évtizedek legnagyobb nyugdíjemelése várható az országban.

Aleksandar Vučić, államfő: "Két részből áll majd. Az egyik még ebben az évben. Ez októberben, novemberben, vagy decemberben lesz, novemberben, vagy decemberben mindenképpen. Nem egyszeri támogatásról beszélek, hanem a nyugdíjak tartós emeléséről. A második rész január elsejétől várható. Ez a két nyugdíjemelés összesen nem lesz alacsonyabb 17-18 százaléktól."

Az államfő hozzátette, hogy ezt az emelést a Nemzetközi Valutaalap illetékeseinek is jóvá kell még hagyniuk, de a pénz biztosítva van. Sőt, a minimálbéreket is jelentősen megemelik, mégpedig úgy hogy az nem a munkáltatókat terheli majd, az állam ugyanis 300 millió eurót szán erre a célra. Emellett a közalkalmazottak bérét illetően is két számjegyű emelés várható - mondta Vučić. Azonban hozzátette, hogy ehhez az adód megfizettetésének is működnie kell.

"Ha valaki nem érdekelt abban, hogy elvegye a számlát, akkor azt a saját gyerekétől veszi el. Odaadja valaki másnak, hogy az törvényellenesen gazdagodjon. A saját gyerekének pedig nem ad utat, iskolát, óvodát, medencét, vagy stadiont."

Az államfő az energiaválságról is beszélt. Mint mondta, készülnek a télre, de a helyzet szörnyű.

"-Továbbra sem tudjuk, hogy hogyan fogjuk ezt a telet átvészelni az energiahordozók szempontjából. Egyszerűen nem tudunk minden lyukat betömni. Pénzügyileg valahogy megoldjuk, függetlenül attól, hogy óriási pénzekről van szó. További egymilliárdot készítünk elő, hogy a kútba dobjuk. Euróban beszélek, de továbbra sem vagyunk biztosak abban, hogy minden lyukat sikerül betömnünk."

A szerbiai tározókban jelenleg mintegy 200 millió köbméter földgáz található. A múlt héten kötött államközi megállapodás szerint pedig Szerbiai a magyarországi tározókat is használhatja, ezek gázzal való feltöltése legkésőbb júliusban kezdődhet meg - mondta Vučić.

nyugdíjemelés
fizetés
Aleksandar Vučić
gáz

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.