Ugrás a tartalomra

Székelykevétől a romániai Végvárig Titelen

2022.06.18
15:24
2022.06.18
17:00
Forrás
Pannon RTV
A dél-bácskai Titelen ötödször szervezték meg a Magyar Konyha Napját, amelyen mintegy harminc főzőcsapat vett rész Székelykevétől a romániai Végvárig.

A helyi Magyar Művelődési Központ szervezésében a csapatok hagyományos magyar ételek főzésében mérték össze tudásukat.

Magyar nótától volt hangos a titeli Tisza-part. A festői szépségű, négy és félezer lakosú településen az öt éve alakult Magyar Művelődési Központ próbálja összefogni az itt élő kis magyar közösséget.

Latinkić Magda, elnök, Magyar Művelődési Központ, Titel: „Nagyon örülök, hogy az idén ismét meg tudtuk szervezni ezt a mi kis jubileumunkat. Ez szerintünk nagyon fontos, mert mindaddig, amíg ilyen emberek vannak, akik gyűrik a dolgot, hogy ilyesmi megtörténjen, addig azt mondhatjuk, hogy igen, magyarok vagyunk, itt, vagyunk.”

Nem könnyű magyarnak maradni a településen, ahol már több mint fél évszázada nincs magyar tannyelvű oktatás.

Ördög Lajos, alelnök, Magyar Művelődési Központ, Titel: „Magyar gyermek, meg magyar házasság Titelen most már nincs kötve. Mind vegyes házasságokról van szó. Úgyhogy abból már nincsenek magyar ajkú gyermekek. Úgyhogy a magyar nyelv most kihalásban van Titelen. És attól félünk, hogy most 2022-ben, a népszámlálás után, hogy ötszáz alá csökken a magyarok létszáma Titelen.”

 Egy ideig a Magyar Művelődési Központ szervezett magyar nyelvoktatást a településen, két éve pedig a helybeli általános iskolában tanulhatnak magyarul a gyerekek.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Erősíteni kell ezt a közösséget, hitet adni neki. És most, amikor az óvodások a színpadon táncoltak, akkor az emberben és a házigazdákban is fölmerül az a gondolat, milyen jó lenne egy magyar óvodai csoportot elindítani. Ha csak annyi erőre is, hogy az óvodások néhány szót megtanulnának magyarul. Egy kicsit megismerkednének azzal a nagy múlttal, amely ezt a várost jellemzi.”

Az ilyen rendezvényeken persze nem a versenyzés a fontos, hanem a társalgás, barátkozás, ismerkedés. Ezzel a szándékkal volt itt első ízben a romániai Végvár csapata is.

 Ungor Sándor, Végvár, Románia: „Nekünk fontosak a kikapcsolódás miatt és a barátság miatt. Megvannak már az ismerősök, barátok, és összetalálkozunk még, tanyázunk egyet, meg iszunk egy kis pohárkával. Meg a szórakozás, kikapcsolódás.”

A titeli községben még a szomszédos Sajkáslakon él számottevőbb - 100-150 lelket számláló - magyar közösség, amely tagjai ezúttal is részt vettek a titeli Magyar Művelődési Központ rendezvényén.

Titel
Magyar Konyha Napja
Hajnal Jenő
elnök
Magyar Művelődési Központ

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.