Ugrás a tartalomra

Nagy volt az érdeklődés a HPV elleni védőoltás iránt Szabadkán

2022.06.22
10:54
2022.06.22
17:09
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is lehet igényelni, mert újabb oltóanyag-szállítmány érkezik - számolt be a részletekről dr. Bohucki Nebojsa járványügyi szakorvos a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsora vendégeként.

A humán papillomavírus elleni oltóanyag a múlt héten érkezett a Szabadkai Közegészségügyi Intézetbe, a vakcina a HPV 9 típusa ellen véd. Ennek a vírusnak egyébként összesen 200 típusa van. A védőoltás felvétele nem életkorhoz kötött, viszont 9-től 15 éves korig ajánlott, ekkor fejtheti ki leginkább a hatását. A humán papillomavírus szemölcsök és a méhnyakrák kialakulásához vezethet.

Európában évente 35 ezer új méhnyakrákos megbetegedést regisztrálnak, amelyből 15 ezer halálos kimenetelű.

Dr. Bohucki Nebojsa a jelenlegi koronavírus-helyzetről is beszámolt. A szakember elmondta, a helyzet még mindig bizonytalan, még regisztrálnak újabb fertőzötteket.

Bizonytalan a járványhelyzet. Se kedvező, se kedvezőtlen. Félúton vagyunk. Ha egy területen egyáltalán nincs beteg, az kedvező, kedvezőtlen, mikor több van. Szabadkán 41 aktív beteg van, tehát bizonytalan a helyzet. Egész Vajdaságban most ilyen a helyzet. Most nem beszélünk hullámokról, elmúlt az ötödik, hogy lesz-e hatodik, nem tudjuk. Ebben a pillanatban enyhül a helyzet, de még mindig itt van a kórokozó. Ezért is nagyon fontos az egészségügyben használni a maszkokat.

HPV elleni vakcina
HPV oltás
Szabadka
Dr. Bohucki Nebojsa

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.