Ugrás a tartalomra

Ál-Klicskó hívott fel több európai polgármestert

2022.06.26
08:33
2022.06.26
11:34
Forrás
Szerbiai RTV, Guardian, 24.hu
Már a virtuális térben is dúl a háború Ukrajnában, ráadásul a kiberbűnözők is aktívak. Berlin, Bécs és Madrid polgármesterét például teljesen megtévesztette egy olyan személy, aki megszólalásig hasonlít Vitalij Klicskóra, Kijev polgármesterére.

Az ál-Klicsko videóhívást kezdeményezett, és hosszasan tárgyalt az európai fővárosok vezetőivel. Legutóbb a berlini polgármestert verte át, akinek az irodája később hivatalos közleményt adott ki.

Úgy fogalmaztak, először semmilyen jel nem utalt arra, hogy a másik oldalon csaló ül. Jó negyed óra után viszont, amikor a hamis Klicskó az ukrajnai menekültekről azt mondta, hogy kihasználják Németországot, ezért jobb, ha visszaküldik őket Ukrajnába, hogy besorozzák őket katonának, gyanús lett a tárgyalófél, végül pedig lebukott.

Az ál-Klicskó Budapest főpolgármesterét is felkereste. Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében azt írta, a kijevi főpolgármesteri hivatallal folytatott egyeztetését követően megerősítésre került, hogy csalás történt. Minderről hivatalosan tájékoztatta a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, és az érintett európai nagyvárosokkal egyeztetve igyekeznek feltárni a csalás részleteit.

Arról egyelőre nincs hír, hogy elfogták-e már a kiberbűnözőt.

Vitalij Klicskó
Ukrajna
Kijev
csalás
kiberbűnöző

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.