Ugrás a tartalomra

Ma van Vidovdan, vagyis Szent Vitus napja

2022.06.28
09:31
2022.06.28
09:36
Forrás
Pannon RTV
A mai a pravoszláv hívők legnagyobb, a szerb nemzet egyik legjelentősebb és legrégebbi ünnepe.

Északnyugat-Szerbiában és Vajdaságban ilyenkor a lányok és az asszonyok közszemlére bocsátják szőtteseiket, ezzel mutatják meg, hogy szorgalmasak, és hogy mennyire tehetős családból származnak. Mačva környékén az emlékezésnek szentelik a napot. A helyiek kimennek a temetőbe szeretteik sírjához, halat és más ételeket visznek ki, amelyeket Szent Vitusnak ajánlanak. Vidovdan Szerbiában állami ünnep, de nem munkaszüneti nap. A rigómezei vesztes csatára és a háborúkban elesettekre emlékeznek ezen a napon. 1389. június 28-án a szerb erők vezette keresztény szövetségesek és az Oszmán Birodalom hadai csaptak össze. A csatavesztést követően, amelyben Lázár szerb fejedelem is elhunyt, Rigómező az ellenállás, a szabadság, a hazaszeretet, a lovagiasság és a szerb kollektív öntudat jelképévé vált.

Vidovdan
Szent Vid napja
Szent Vitus
Szent VId

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.