Ugrás a tartalomra

Takarékoskodni kell a vízzel, de locsolni is kellene

2022.06.30
13:17
2022.06.30
19:13
Forrás
Pannon RTV
Alacsony víznyomás - többen erre panaszkodnak Szabadkán és környékén.

Az idei év igencsak száraz, csapadékmentes, emiatt sokkal több vizet használunk el, főként ha öntözésről van szó. A gazdák leginkább fúrt kúttal oldják meg a locsolást, azonban ahol ez nincs, kénytelenek vezetékes vizet használni. A Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat már felszólította a polgárokat, hogy takarékoskodjanak a vezetékes vízzel.

A homok, mint a szaharai sivatag. Gyorsan kiszárad, így folyamatosan kell öntözni. Serfőző Jenő azt mondja, tapasztalatai alapján a négyzetméterenkénti 8-10 liter víz kevés, ennél többre lenne szükség. Ő fúrt kút segítségével locsol, viszont legtöbb szántőföldjét inkább bérbe adta, mert azokon a parcellákon nem tudja megoldani az öntözést: „Ez csak elsősegély, amivel védekezünk, de nem igazán hatékony. Ha nincs megfelelő lehűlés, mikroklíma, akkor nem igazán hatékony a mi locsolásunk, csak elnapoljuk a növények kiszáradását. A hozam ott is csökken a szárazság miatt, ahol bírnak locsolni.”

A helyi gazdáknak öntözéskor nemcsak a víz mennyiségével gyűlik meg a bajuk, arra panaszkodnak, hogy a migránsok eldarabolják a locsolócsöveket, hogy igyanak, de a csapokat is megrongálják, így még nehézkesebb a rendszeres öntözés.

Egy másik horgosi gazda is a szárazságra panaszkodik. Faragó Imre azt mondta, nem győznek locsolni, csak ott tudnak öntözni, ahol van áram és fúrt kút. Bizonyos mértékben már ők is tapasztalták víznyomás-csökkenést: „Otthon van egy kutam, amiből a kerteket locsolom. Mikor megcsináltuk, kifolyt belőle a víz, akkora volt a nyomás, úgyhogy egy méterrel meg kellett emelni a talaj szintjétől az anyacsövet, hogy ne folyjon ki a víz. Mikor jöttek a szárazabb évek, ezt le kellett venni, mikor volt esősebb időszak, akkor ki kellett emelni az anyacsövet, mert kifolyt belőle a víz. Jelen pillanatban ott állunk, hogy süllyesztenem kell lefelé e pumpákat, mert annyira lement a vízszint a kútban.”

Sokan a kútfúrás mellett döntenek. Torma Csaba ezzel foglalkozik. Mint mondta, észlelhető a vízszint csökkenése, de egy meglévő kutat mélyíteni már nem lehet, mindenképp újat kell fúratni. Persze minden az adott terület hidrodinamikai tényezőitől függ: „A vízszint csökken, a kis átmérőjű kutak jellegüket vesztik. Mindenféleképpen, ha valaki abban gondolkodik, hogy kutat fúrasson, olyat kell, amibe búvárszivattyú helyezhető pont amiatt, hogy a vízszint csökkenése miatt ne maradjanak víz nélkül.”

A megnövekedett vízfogyasztás miatt a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat a napokban közleményt adott ki. Minden nagy kapacitású ivóvízkútja maximális mennyiségben termeli a vizet, a kánikulában azonban ez sem elegendő. Éppen ezért arra kérik a fogyasztókat, hogy csakis célirányosan és takarékosan használják a vezetékes vizet. Ennek érdekében ne használják kertöntözésre, udvarlocsolásra, a betonfelületek és a járda hűtésére.

A szárazaság nemcsak Vajdaságban okoz gondot, átmeneti vízhiányra figyelmeztetnek Budapesten is. A magyar fővárosban is megnövekedett a vízfogyasztás a nagy hőség miatt. Pest megye tíz kerületében nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható. Solymáron és Pomázon elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el. A magyarországi Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól. A vízszolgáltató azt kéri a fogyasztóktól, hogy törekedjenek az ivóvíz észszerű felhasználására, korlátozzák a más irányú felhasználást, például medencetöltést, annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson. Az önkormányzatokat arra kérik, hogy szüneteltessék a közterületi, vagyis a tűzcsapokról történő locsolást. Lokális vízhiány esetén haladéktalanul lajtos vízellátást ígérnek az érintett területen.

locsolás
kút
víznyomás

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.