Ugrás a tartalomra

Tízéves a bácskossuthfalvi Kalamajka néptánccsoport

2022.07.02
11:26
2022.07.02
17:38
Forrás
Pannon RTV
Megalakulásának 10. évfordulóját ünnepelte a bácskossuthfalvi Kalamajka néptánccsoport, amely az Ady Endre Művelődési Központ néptánc szakosztályának legidősebb csoportja. Az évadzáró Ady Napon kézműves kiállítást is tartottak.

Sötét Bíborka ötéves kora óta néptáncol, a jubiláló néptánccsoport egyik első tagja.

Sötét Bíborka, tag, Kalamajka néptánccsoport, Ady Endre MK, Bácskossuthfalva:
„- Nagyon jó a társaság, igaz elég kevesen lettünk a tízéves jubileumunkra, negyvenen voltunk, mikor kezdtük.
- Jelenleg hányan vagytok?
- 14-en.”

Az egyesület néptáncszakosztályában jelenleg három csoport tevékenykedik. A legkisebbek a Ciberkék, a középső Pántlika csoport, valamint a hetedikesekből, nyolcadikosokból és középiskolásokból álló Kalamajka.

Nagy Anett, tag, Pántlika néptánccsoport, Ady Endre MK, Bácskossutfalva: „Ez az öt év során nagyon sokat fejlődtünk, amikor elkezdtük még ilyen picikék voltunk, most már egész nagyra nőttünk, és már komolyabb táncokat is tanulunk.”

Az évadzáró Ady Napon a mézeskalács-díszítő és a kézimunkacsoport munkáiból kiállítást is szerveztek.

Bece Angéla, vezető, Tarka Virág Kézimunkacsoport, Ady Endre MK, Bácskossuthfalva: „Többféle minta van, békéscsabai szűcshímzés, ami textíliára lett átvéve, ez látható a párnákon, terítőkön, és a neszesszereken pedig a gyapjúhímzéssel készített dolgok, vannak fehér hímzések, vannak azsúr minták.”

Nagyon jó látni a fejlődést a csoportokon, egy élmény végigkövetni ezt - hangsúlyozta a művelődési központ elnöke.

Tímár Gabriella, elnök, Ady Endre MK, Bácskossuthfalva: „Nyilvánvalóan az alapoknál kezdik ők is, gyermekjátékok és ritmikai gyakorlatok, hasonlók, és utána mindig nehezebb és nehezebb feladatok elé állítják őket a koreográfusok és csoportvezetők. Nagyon tehetségesek a gyerekek, és nagyon szépen veszik ezeket az akadályokat.”

Az Ady Endre Művelődési Központ következő eseménye a július 13-a és 17-e között megrendezett Jász Napok, Jászapátiról érkeznek majd vendégek. Ezután pedig következik a megérdemelt nyári pihenés, majd ősztől újult erővel folytatják a munkát.

Kalamajka
Bácskossuthfalva
Tímár Gabriella
Ady Endre MK
Tarka Virág Kézimunkacsoport
Pántlika néptánccsoport

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.