Ugrás a tartalomra

Burgonya, pálinka és színes program Királyhalmon

2022.07.03
17:04
2022.07.03
17:54
Forrás
Pannon RTV
Másodszor rendezték meg a Burgonyafesztivált, először pedig a Pálinkafesztivált.

Burgonyát és pálinkát biztosan lehetett fogyasztani Királyhalmon – ezek köré szerveztek ugyanis színes programot a helyiek.

Kakaspaprikás újkrumplival - ez főtt a bográcsokban Királyhalmon a II. Burgonyafesztiválon. 30 főzőcsapat nevezett be. A krumplit mindannyian szeretik.

Szalma István, Királyhalom: „Jó sülve, főve, mindennel, husival, hús nélkül.”

Szalai Eszter, Hajdújárás: „Mi nagyon szeretjük odahaza, az én családom. Nekem van két unokám, és ők is nagyon krumplisak. Mindenféle módon, sütve, főzve.”

Egyre több királyhalmi találja meg a számítását a krumplitermesztésben, és hagy fel az almával. Királyhalom arról ismert, hogy ott terem a legkorábbi burgonya. Mészáros Attila, szervező: „Ezek nagyon finom krumplik, korai fajták. Csak az a baj, hogy az emberek közül sokan nem tudják, hogy a haját nem is kellene lepucolni, mert ezek nincsenek permetezve a krumplibogarak ellen, ami káros lenne valójában.”

Bemutatták a különféle burgonyafajtákat, és krumplis süteményeket is készítettek. A rendezvény keretében először szerveztek nemzetközi pálinkaversenyt. Az év pálinkája a topolyai Fekete Ibolya itala lett. A rendezvényt Szabadka alpolgármestere nyitotta meg. Kern Imre, alpolgármester, Szabadka: „Elsősorban emelem a kalapom a szervezők előtt, hiszen ilyen melegben is megszervezni egy ilyen nagyszerű eseményt, az minden dicséretet megérdemel.”

Ambrus Attila is Királyhalomra érkezett. A Viszkis néven elhíresült bankrablóval közösen lehetett kerámiát készíteni. Azt mondja, most már azt csinálja, amit szeret, ez pedig a fazekasság. „Próbálom majd a szakmának az alapjait megismertetni a fiatalokkal. Azt hiszem, hogy ez nagyon fontos, hogy az ember valami dolgot is létrehozzon a kezével. Ne csak tanuljon, hanem valamit alkosson is. És ez pont arról szól, hogy egy darab agyagból valamit elkészítünk.”

Kézművesek, kirakodóvásár, finom ételek és italok, zene, egy fotó a Viszkissel – vagyis jó hangulatban telt a II. Burgonyafesztivál Királyhalmon, amely tömegesebb volt, mint az előző évben.

krumpli
burgonya
pálinka
Királyhalom
fesztiválok
Mészáros Attila
Kern Imre

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.