Ugrás a tartalomra

Nemzetközi Harmonikafesztivált tartottak Sándoregyházán

2022.07.04
11:01
2022.07.04
17:23
Forrás
Pannon RTV
Az Arany Billentyű elnevezésű vetélkedőt a Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon szervezte, immár 5. alkalommal, a helyi intézményekkel és szervezetekkel karöltve.

Sándoregyházán ötödik alkalommal tartották meg az Arany Billentyű elnevezésű Nemzetközi Harmonikafesztivált. A megmérettetésen Szerbia különböző részeiről és a térség más országaiból is voltak versenyzők, nyolc korcsoportban. Nikola Simić tizennégy évesen nyerte meg korcsoportjában a Vajdaság legjobb harmonikása címet. „Azt jelenti, hogy meg kell tartanom ezt a címet. Büszke vagyok, hogy megnyertem a versenyt, különösen azért, mert magam készültem fel.”

Az idei sándoregyházi fesztivál legifjabb résztvevői alig voltak nyolc évesek. Felkészítő tanáraik is kiváló harmonikások.

Aleksandar Saša Stanojević, zenepedagógus, Padinska Skela: „Megpróbálom saját tapasztalatomat átadni a kisgyermekeknek, hogy ők folytassák hagyományaink megőrzését a népzene terén, de különösen a harmonikán való muzsikálást.”

Neves harmonikásokból, zeneszakértőkből és pedagógusokból álló fesztiválzsűri kísérte a bemutatkozást és hozta meg döntését a legjobbakról.

Ljubiša Pavković, zsűrielnök: „Évről évre egyre jobb a verseny, ezt látom a zeneválogatásból is. Arra törekszenek, hogy a harmonikát széleskörűen bemutassák, hogy a legegyszerűbb kólón kívül lehet rajta muzsikálni virtuóz zeneműveket is.”

Az Arany Billentyű elnevezésű vetélkedőt a Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon szervezi helyi intézményekkel és szervezetekkel karöltve.

Marko Guran, igazgató, Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon, Sándoregyháza: „Mi egy kis közösség vagyunk, idén a két napban háromezer-négyezer embert várunk, és tekintettel, hogy mi ezren lakunk itt, az háromszor több. Nagyon nehéz ezt kivitelezni, az előszervezés és maga a szervezés is igényes.”

Az ötödik Nemzetközi Harmonikafesztivál anyagi támogatását Pancsova város önkormányzata vállalta.

Sándoregyháza
Arany Billentyű

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.