Ugrás a tartalomra

Gazdasági együttműködésről és regionális kérdésekről tárgyalt a szerb és a magyar külügyminiszter

2022.07.04
21:10
2022.07.05
07:19
Forrás
Pannon RTV
A közúti határellenőrzést, a vasúti és vízi közlekedést szabályozó megállapodást írt alá Nikola Selaković és Szijjartó Péter a szabadkai Városházán.

A közúti határellenőrzést, a vasúti és vízi közlekedést szabályozó megállapodást írt alá Nikola Selaković és Szijjartó Péter Szabadkán. A találkozó után a szerb külügyi tárca vezetője sajtótájékoztatón számolt be az egyeztetésről.

Nikola Selaković, külügyminiszter, Szerbia: „Mindenekelőtt szeretném kifejezni elégedettségemet azzal kapcsolatban, hogy ma megállapodást írtunk alá Szerbia és Magyarország kormánya között a közúti, vasúti és vízi közlekedés határellenőrzés módosításáról és kiegészítéséről, amely meggyőződésem szerint nagyban hozzájárul a határátkelőhelyeink zsúfoltságának csökkentéséhez.”

Selaković kiemelte, a gazdasági együttműködésről és a regionális kérdésekről is tárgyalt magyar kollégájával. Emlékeztetett, történelmi csúcson van a két ország közötti kapcsolat, például a befektetések terén. „Szeretném még egyszer megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem Szijjártó miniszter úr személyes közreműködését abban, hogy a magyar befektetők Szerbiába jöjjenek, hogy tőkéjüket itt fektessék be, és ezzel hozzájáruljanak gazdasági növekedésünkhöz és fejlődésünkhöz.”

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kiemelte, Európa drámai kihívások előtt áll a háború, az infláció és a migránshullám miatt. A magyar külügyminiszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, az illegális bevándorlóknak nem éri meg Szerbiába jönni, mert nem mehetnek tovább Magyarország felé. Közösen kell megvédenünk határainkat - tette hozzá Szijjártó. „A migrációs nyomás egy új veszélyességi szintre lépett. A migránsok egyre agresszívebbek, egyre erőszakosabbak, a migránsok felfegyverkeznek. Most már ezeket a fegyvereiket használják is. Világossá kell tenni, hogy itt semmifajta emberi jogi kérdésről nincs szó, ez egy pusztán biztonsági kérdés. Egy biztonsági fenyegetés mindkét ország számára.”


A kihívások mellett a két ország hatalmas sikereket is elért közösen - mondta Szijjártó. A magyar politikus kiemelte ezek közül a két ország közötti kereskedelmi forgalmat, valamint a Belgrád és Budapest közötti vasútvonalat. „Minden idők legnagyobb közös vállalkozása a Belgrádot Budapesttel összekötő vasútvonal modernizálása, ami Magyarországon is a megvalósítás fázisába jutott. Augusztus 1-től teljes vágányzár lesz, ami szükségessé tette, hogy kijelöljünk egy másik vasúti határpontot, ahol a nemzetközi teherforgalom lebonyolítása lehetséges.”

Az aláírt megállapodás alapján tehát a nemzetközi teherforgalom a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása alatt Röszkére terelődik át, ahol az árú vámkezelése és átléptetése történik majd - magyarázta Szijjártó.

Szijjártó Péter
Nikola Selaković
Szabadka

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.