Ugrás a tartalomra

Európa legnagyobb hagyományőrző fesztiválját tartották Visegrádon

2022.07.11
20:13
Forrás
Pannon RTV
Most hétvégén került megrendezésre a 37. évébe ért Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, mely az 1335-ös Visegrádi Kongresszusnak állít emléket és kérdés nélkül Európa legnagyobb hagyományőrző fesztiválja.

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok 1985 óta állít emléket a középkor egyik legjelesebb eseményének, az 1335-ös Visegrádi Kongresszusnak. Közép-Európai három meghatározó uralkodója, János cseh, Kázmér lengyel és I. Károly magyar király, valamint a német lovagrend találkozóján született megállapodások a mai napig éreztetik hatásukat. 

1985-ben Cseke László által született meg a hagyományőrző fesztivál. Érkeztek vendégek Olaszországból, Lengyelországból, de még Angliából is. Cseke László, a rendezvény alapítója szerint a sok év alatt többször is nagy volt a kísértés, hogy másik témára váltsanak, de hűek maradtak az eredeti elképzeléshez.

„A rendezvény a közel négy évtized alatt azért óriásit fejlődött, hiszen az első alkalommal 60 szék elég volt a nézők számára, amit a napközi otthonból hoztunk ki és az inkább ilyen színpadi játék volt. Nagyon kevés hadi tornával, egy kis tánccal és ez a következő évben már komoly fejlődésnek indult. Viszonylag korán már a 80’-as évek második felében megjelentek a külföldi csapatok.”

Az eseményen rengeteg program és látnivaló várta az érdeklődőket, de a leglátogatottabb egyértelműen a lovagi torna volt. Több egymást követő bemutatót is láthattak a nézők a fedett lelátós arénában. Különböző hagyományőrző csapatok és egyesületek mutatkozhatnak be. A torna egyik sztárvendége Kassai Lajos, világhírű lovasíjász volt, aki már 30 éve, most már tanítványokkal érkezik a visegrádi palotanapokra.

„A feleségével és a gyerekeivel csinálják ezt a programot, és azok az apródok, akiket nem látnak a nézők, mert éppen a kamera mögött vannak. Ezek szinte mindegyike valamelyik visegrádi hagyományőrzőnek a fia, gyereke. Tehát itt apáról fiúra hagyományozódnak át ezek a hadi tudományok és maga a tartás, hogy ugyanazon a helyen, ugyanazon a helyszínen, ahol Mátyás király lándzsát tört, ugyanezen a helyszínen tudunk bemutatózni.”

Az esemény Visegrád városának szerves részét képezi, amely minden korosztály számára nagyszerű élményt nyújt. A változatos programok mellett vásár, korhű koncertek és ételek várták a látogatókat.

Visegrád
Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.