Ugrás a tartalomra

1 euró=1 dollár, a forint tovább gyengül

2022.07.13
12:08
2022.07.13
16:56
Forrás
Pannon RTV, MTI
Az euró bevezetése óta először történt meg, hogy a svájci frank értéke erősebb az uniós pénznemnél.

De 20 év után először egyenlítődött ki az euró és a dollár is, ami azt jelenti, hogy az euró értéke több mint 12 százalékkal alacsonyabb az év eleji értékhez képest. A dollár növekedése globális problémává vált, amely számos országot érint, így Szerbiát is, különösen a lakáshitellel rendelkező állampolgárokat. Ami a forintot illeti, ismét gyengült szerda reggel az előző esti szintekhez képest. A szakértők úgy vélik: az ukrajnai háború, a folyamatos drágulás és a beszerzési problémák szaporodása egyre sötétebb kilátások elé helyezi Európa gazdaságát.

Tóth Kornél, közgazdász: „Több kelet európai országban is gyengült a valuta, így Magyarországon is. Ezeknek a világpiaci jelentőségű történéseknek köszönhetően most – reméljük rövid távon – a forint árfolyama is jelentősen gyengül. A másik dolog, ami ehhez hozzájárult, hogy a dollár értéke az euróhoz képest jelentősen nőtt, ez a magyar forinttal mindig is olyan kapcsolatban állt, hogy ha a dollár értéke az euróhoz képest nőtt, akkor a forint árfolyama csökkent. Ez egy kicsit komplexebb gazdasági jelenségnek tudható be. Ezek a tényezők azok, amik kihatottak a forint gyengülésére.”

Ismét gyengült a forint szerda reggel a bankközi devizapiacon az előző esti szintekhez képest. Egy euró 408,25 forint volt reggel 8 órakor a kedd esti 405,72-es érték után. A dollár 407,14 forintra emelkedett, a svájci frank pedig 410,64 forintról 414,51 forintra nőtt.

euró
dollár
forint
frank

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.