Ugrás a tartalomra

Az aszály miatt elkezdték a kukorica silózását

2022.07.25
13:58
2022.07.25
17:02
Forrás
Pannon RTV
Zölden kombájnozva, siló formájában takarítják be a gazdák a kukoricát Magyarkanizsa községben. Így próbálják menteni a termést, és növelni a jószágoknak a takarmányt.

Felsárgult, kötés nélküli szárak - sajnos ez jellemzi a kukorica parcellák többségét Magyarkanizsa községben. A termelők nagy gondban vannak, a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy nem sok kukoricacső lesz egy-egy földterületen. Sokan ezért mentik a menthetőt, eladják a talpon álló tengerit besilózva, vagy ha van jószág, saját részre betakarítják.

Bicskei Mária, termelő, Adorján: „Holnap kezdünk silózni, úgyhogy a parti földeken ekkorák a kukoricák és majd onnan, ami a silós gödörbe szükséges, hozzá fogunk és a réteken kezdjük silózni. A zentai rétben katasztrofális, szintén nincsen termés, nem tudjuk, hogy mi az oka, ez évek óta így van. A kanizsai rét sokkal jobban bírja a gyűrődést, úgyhogy ott még talán, ha lenne eső valamikor most a pár napban, akkor ott még lehetne számítani.”

A gazdaságokban kialakított gödrökbe több kocsi, kombájn által összevágott kukorica fér el, amelyet összetömörítenek, majd letakarnak, hogy erjedésnek induljon. Egy bizonyos idő után pedig takarmányként adják a szarvasmarháknak és a juhoknak. Jelen pillanatban egy hold lesilózandó kukoricáért 5 ezer dinártól akár 10 ezer dinárig is elkérhetnek, ami messzemenően nem futja a tavasszal kiadott költségeket - vallják a gazdák.

Sándor Ferenc, termelő, Adorján: „Mindenki menti a menthetőt, végül is ez a kukorica nem igazán alkalmas silózásra, mivel abban kellene, hogy legyen valamennyi szem, tehát az olyan viaszérésben kell, hogy legyen a kukoricaszem a silózáshoz is. Ez most nem mondható el a kukoricáról, de most még van annyi nedvesség és zöld massza a kukoricában, hogy lesilózzuk és a jószágokkal aki teheti, megeteti, illetve eladja.”

A termelők elmondása szerint ez a helyzet csak egy ideiglenes megoldás, hisz ez a takarmány nem számít első osztályúnak, viszont a jelenlegi helyzetben ez tűnik a legjobb megoldásnak, hogy az állattenyésztők a kialakult terményhiány miatt tovább tudjanak gazdálkodni.

kukorica
siló
Magyarkanizsa

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.