Ugrás a tartalomra

Vučić: Sokat tanulhatunk a zsidó nemzettől

2022.07.27
11:50
2022.07.27
15:50
Forrás
Pannon RTV
Sokat tanulhatunk a zsidó nemzettől - jelentette ki a szerb köztársasági elnök Belgrádban, ott, ahol a második világháború idején koncentrációs tábor működött.

A beszéd apropója az volt, hogy a régi belgrádi vásártéren megkezdődött az emlékközpont főtornyának felújítása. Arról beszélt, hogy a zsidók mellett több ezer szerb és roma származású személy is áldozatává vált a fasizmusnak. Elnézést kért a szerb elnök azért, amiért az emlékközpont az elmúlt 80 évben el volt hanyagolva. Mint mondta, nem foglalkoztak a múlttal, és a jövővel sem. A második világháborús események relativizálása nem képezheti a jelen Európájának politikáját - szögezte le az elnök.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Dwight D. Eisenhower tábornok, államférfi helyesen értékelte, hogy a jövő generációi előtt nem lesznek ott a képek, hogy megértsék, felismerjék a náci rezsim erőszakosságát. Ezért arra kérte az összes filmes csapatot, akik elkísérték őt Auschwitzba, hogy rögzítsenek mindent rögtön, szemtanúkat is szólítsanak meg, mert bizonyos helyeken a történelem útjai elvezetnek majd olyanokhoz, akik azt fogják mondani, hogy ez sohasem történt meg. És valóban, ma tanúi vagyunk több olyan próbálkozásnak, amelyek a második világháború történelmi tényeinek relativizálására irányulnak.”

zsidó
koncentrációs tábor
második világháború
fasizmus
emlékközpont
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.