Ugrás a tartalomra

A martonosi erdőt is ellepték a migránsok

2022.08.04
18:00
2022.08.04
18:07
Forrás
Pannon RTV
Horgosról pár napja, Martonosról pedig három hete gyűjtötték be a migránsokat. A hatóság rendszeresen ellenőrzi az észak-bácskai határvidék településeit, a helyiek szerint azonban a taxisok folyamatosan hordják vissza az illegális bevándorlókat.

Horgos központjában is gyűjtik az aláírásokat annak érdekében, hogy a szerbiai hatóságok kezeljék a migrációs válságot. Minden nagykorú személy aláírhatja a petíciót. A szerb kormány felé több kérést is megfogalmaztak, egyebek mellett a déli határvédelem megerősítését követelik, vagyis hogy a migránsok ne is juthassanak be Szerbiába, másrészt pedig szállítsák el és tiltsák ki őket a lakott településekről, és hozzanak létre zárt befogadóközpontokat.

A horgosi Tornai Toronyi Tünde szerint félelmetes, hogy a bevándorlók már fel is vannak fegyverkezve.

„ Az a baj, hogy elviszik őket, aztán meg hozzák vissza a taxisok.
- Ön egyébként aláírta már a petíciót?
- Még nem, de majd alá fogom írni, itt az újságosnál lehet. Alá fogom írni, igen.
- Mit szeretnének elérni ezzel?
- Tűnjenek el, menjenek haza. Mit akarnak itt? Se dolgozni nem szeretnek.”

A Horgos-Röszke közúti határátkelőnél várakozó külföldiek nem hisznek a szemüknek, hogy milyen látvány fogadja őket. Egyeseket közülük is megrémít a szabadon sétáló migránscsoportok látványa.

Közvetlenül a Horgos-Röszke határátkelőhely mellett található az egykori Martonosi Határrendőrség kiürített igazgatósági épülete. Ezt nagyjából három évvel ezelőtt ürítették ki, de hivatalosan még mindig a rendőrség tulajdonában van. Ennek ellenére odabenn az illegális bevándorlók egy valóságos sátortábort alakítottak ki.

Martonosnál a Tiszán keresztül, csónakokkal próbálják átcsempészni Magyarországra a migránsokat. Most a falu központjában nyugalom van. A Tisza erdős részébe azonban senki sem merészkedik be. Stábunk ottjártakor is arab nyelvű beszélgetés hallatszódott az erdőből.

A töltésen állva, amely 250-300 méterre van a magyar határtól és száz méterre a folyó partjától, Horvát Gergely, a martonosi helyi közösség elnöke kiszúrta, hogy a migránsok őrszeme figyel bennünket. Hozzátette, ismét csónakokkal próbálkoznak Magyarország területére jutni.

„Megpróbálják azt az időt kihasználni, mikor a folyami határőrök elmennek Szegedre be, váltás van a magyar félnél. Arra az időre, tehát az embercsempészek horgászoknak álcázzák magukat a szerb oldalon, és aztán belendülnek, azt a 15-20 percet kihasználják.”

Amikor a rendőrség is begyűjtötte őket, lövések hallatszódtak, fel vannak fegyverkezve - tette hozzá Horvát Gergely.

„Személyesen is láttam, mikor a hátizsákból kilógott a Kalasnyikov csöve.”

A martonosi helyi közösség elnöke még egyszer arra figyelmeztetett, nem érdemes kockáztatni, és bemenni közéjük az erdőbe, mert felbecsülni sem lehet, mennyien lehetnek.

migráns
Martonos
Horgos

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.