Ugrás a tartalomra

Hatezernél több új fertőzött egy nap

2022.08.05
16:46
2022.08.05
17:52
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában naponta több mint 6000 emberről derül ki, hogy megfertőződött a koronavírussal.

6 358 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak Szerbiában 24 óra leforgása alatt. 16 344 tesztből lett ennyi a pozitív, ez 39 százalékos fertőzöttségi arány. A kór szövődményei következtében elhunyt újabb 15 beteg. Kórházban 673 pácienst ápolnak, 33-nak súlyosa az állapota, őket mesterségesen lélegeztetik.

Az esetek többségénél könnyű lefolyású megbetegedést okoz a vírus jelenleg terjedő variánsa, az egészségügyi szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek: az idősek és a krónikus betegek továbbra is veszélyben vannak. Ezt mutatja az is, hogy az utóbbi hetekben jelentősen emelkedett a kórházi ellátásra szorulók, valamint a koronavírus okozta szövődmények miatt elhunytak száma.

Belgrádban is egyre többen fertőződnek meg a koronavírussal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy súlyos megbetegedések főleg az idősebb pácienseknél fordulnak elő. Zimonyban ismét éjjel-nappal működtetik a covid-rendelőt. Milica Petrović koronavírus fertőzésre utaló jeleket észlelt magán. A következő lépése az volt, hogy jelentkezett a covid-rendelőben: „Fájt a torkom és a fejem. Semmi különösebbet nem éreztem. Eljöttem a rendelőbe, mert PCR-teszt nélkül nem mehetek orvoshoz. Negatív lett a teszt.”

Grujić Jelka nem volt ilyen szerencsés. Július 25-én pozitív lett a koronavírus tesztje. 5 napig 39 fokos láza volt, majd javult az állapota, de most újra rosszul érzi magát, ezért ismét eljött a rendelőbe: „Egyszerűen nincs erőm semmihez. Őszintén, semmim nem fáj, de nincs erőm, nem birok enni és nem birok folyadékot fogyasztani, pedig kellene. Egyszerűen nem bírok.”

A koronavírus elleni oltás biztosítja továbbra is a leghatékonyabb védekezést a súlyos megbetegedések ellen. Minden egyes felvett dózis erősít a védekezési képességen – mondta dr. Ana Banko virológus a szerb közmédia műsorában: „Tény, hogy azoknál, akik felvettek 3 dózist a vakcinákból, és akik átestek a fertőzésen, kialakult az úgynevezett hibrid immunitás. Tudományosan bizonyított, hogy ez a hibrid immunitás adja a legjobb védekezést a jelenleg domináns omikron BA.5 variáns ellen. A negyedik dózist az 50 év felettieknek ajánlott felvenniük, valamint azoknak az 50 évnél fiatalabbaknak, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek.”

Mivel a jelenlegi járványhullámban sokaknál csak enyhe tünetek jelentkeznek és azt könnyű megfázásnak hiszik, ezért nem is fordulnak orvoshoz, a vírust ugyanakkor ők is terjeszthetik – erre is figyelmeztetnek az egészségügyi szakemberek. Azt ajánlják, ha valaki észleli magán a fertőzésre utaló jeleket, néhány napig izolálja magát az emberektől, és utána is egy ideig viseljen védőmaszkot, amikor emberek közé megy.

koronavírus
koronavírus-áldozat
koronavírus-fertőzés
koronavírus-fertőzött
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-járvány
koronavírus elleni védőoltás

Most

17:17, Frissítve: 17:31

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.