Ugrás a tartalomra

Nyáron nagyobb a forgalom, növekszik a balesetek száma

2022.08.06
19:07
2022.08.07
16:18
Forrás
Pannon RTV
Az év eleje óta csaknem 250-en haltak meg közlekedési balesetben Szerbiában. A nyári hónapokban a legnagyobb a forgalom, ezzel párhuzamosan növekszik a közlekedési balesetek száma is. Júliusban 52 halálos autóbaleset történt a szerbiai utakon.

Az újvidéki rendőrség jelentése szerint júliusban 156 közlekedési baleset történt a Duna-parti városban és környékén.

Stevan Popović, Inđija: „A figyelmetlenség és az alkoholfogyasztás miatt történik, és mert a fiatal sofőrök nem figyelnek oda, sietnek.”

Ranko Dangubić, Újvidék: „A fiamnak és a feleségemnek itt, Újvidéken volt egy kis balesete, meggondolatlanság miatt, vagyis az ellenkező irányból jövő autós nem követte a jelzést, egyszerű. Hála Istennek, hogy mindenki él és jól van, ez a legfontosabb, minden más anyagi dolog megoldható.”

Július 29-től a szerbiai autópályák legkritikusabb részein ponttól pontig átlagsebesség-mérési módszert vezettek be. A sebességmérőkön elhelyezett csúcstechnológiás kamerák segítségével követni lehet azt is, hogy az utasok becsatolták-e a biztonsági öveiket, vagy hogy a sofőr telefonozik-e vezetés közben.

Dragan Jovanović, közlekedési mérnök, Újvidék: „A közlekedési baleset statisztikáiból az derült ki, hogy évente 40-50 halálos áldozattal járó közlekedési baleset történik az autópályákon, ami a Szerb Köztársaság útjain bekövetkezett halálos balesetek 10 százaléka. Itt érdemes előtérbe helyezni, hogy a sebesség általában nem önálló probléma, hanem más jelentős, a közlekedési balesetek kockázatát befolyásoló tényezőkkel együttesen van jelen: alkohol, személyiségi struktúra, agresszív viselkedés, figyelmetlenség, mobiltelefon-használat.”

Június 1-től szeptember 15-ig fokozott a rendőri jelenlét az autópályákon, főként a 10-es és 11-es közlekedési folyosón.

Zlatko Belencan, vezetősegéd, Közlekedési Rendőrség: „Amit mindenképpen kiemelnék, az a biztonsági övek használata. A Közlekedéstudományi Kar kutatása szerint az első üléseken a sofőrök és az anyósüléseken utazók 78 százaléka csatolja be a biztonsági övet. Lesújtó azonban az az adat, hogy a hátsó ülésen mindössze 13 százaléknyian. Az elkövetkező időszakban fokozott ellenőrzést és szankcionálást végzünk azon utasok számára, akik nem csatolják be magukat. Ezenkívül a gyermekek megfelelő és biztonságos szállítása rendkívül fontos. Ez azt jelenti, hogy gyermekülésben, biztonsági övvel kell bekötni őket, a gyártó meghatározása szerint.”

Fokozottan ellenőrizni fogják a gyalogátkelőhelyeket is. Fontos kiemelni, hogy kifejezetten tilos a fülhallgató használata a zebrán való átkelés alatt. Ezenkívül a motorkerékpárosokat is kontrollálják, leginkább a megfelelő védőfelszerelést ellenőrzik majd - tette hozzá az illetékes.

baleset
közlekedés

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.