Ugrás a tartalomra

Az FBI házkutatást tartott Donald Trump floridai otthonában

2022.08.09
07:39
2022.08.09
07:52
Forrás
hirado.hu
Egy ilyen támadásra csak megtört, harmadik világbeli országokban kerülhetne sor. „Sajnos Amerika mostanra egy ilyen országgá vált, olyan szinten korrupt, amilyenre még nem volt példa” – jelentette ki a volt amerikai elnök.

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.

A New York Times értesülése szerint a hatóság emberei minősített iratokat kerestek, amelyeket a volt elnök hivatali idejének megszűnése után vitt magával. Más értesülések a 2021 január 6-i eseményekkel kapcsolják össze a házkutatást.

Egybehangzó hírek szerint a házból 15 doboznyi irattal távoztak.

Donald Trump közleményében példátlannak nevezte a bejelentés nélküli házkutatást, ami egyetlen korábbi elnökkel sem történt még meg. A hatóság fellépése nem volt „sem szükséges, sem helyénvaló”, ügyészségi túlkapás, és az igazságügyi rendszer fegyverként való felhasználása – írta a volt elnök.

Ez a radikális baloldali demokraták támadása, akik kétségbeesetten próbálják megakadályozni, hogy 2024-ben elinduljak az elnökválasztáson, különösen a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján, és akik hasonlóképpen mindent megtesznek, hogy megállítsák a republikánusokat és a konzervatívokat a közelgő félidős választásokon” – fogalmazott Trump.

Hozzátette, egy ilyen támadásra csak megtört, harmadik világbeli országokban kerülhetne sor. „Sajnos Amerika mostanra egy ilyen országgá vált, olyan szinten korrupt, amilyenre még nem volt példa” – jelentette ki, azt állítva, hogy az FBI ügynökei feltörték a széfjét.

Névtelen forrásra hivatkozva a Fox News alátámasztotta a korábbi elnök állítását. Az informátor szerint az FBI-ügynökök egy „széftörőt” hoztak magukkal, melynek segítségével kinyitottak egy „viszonylag új” páncélszekrényt a helyszínen. A forrás az amerikai csatornának elmondta, hogy „semmi sem volt benne”.

A hatósági intézkedés idején Donald Trump nem tartózkodott a floridai épületegyüttesben, Mar-o-Lago-ban. A hírtelevíziók tudósításai szerint a házkutatásról szóló hírek kiszivárgása után a floridai ház közelében Trump-párti tüntetők jelentek meg.

Donald Trump
házkutatás
FBI

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.