Ugrás a tartalomra

Újraindult a kőolajszállítás a Barátság vezetéken

2022.08.10
12:05
2022.08.10
16:34
Forrás
MTI
A Mol-nak köszönhetően újraindult a Barátság vezeték - a magyar olajcég egyeztetett az ukrán és az orosz féllel az olaj vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat.

A kőolajszállítás pár napja technikai akadályok miatt állt le - olvasható a Mol közleményében.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Mol-nak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

A Mol által vásárolt olaj csaknem 70 százalékát teszi ki az Oroszországból érkező energiahordozó, Ukrajna felől naponta 250 ezer hordó orosz kőolaj érkezett a Barátság II. kőolaj vezetéken át a szállítás múlt heti leállásáig. A magyar vállalat ezért szerdán azt közölte, hogy a tranzakció meg is történt, vagyis átutalták az ukrajnai szakasz használatáért járó tranzitdíjat.

Hortay Olivér, energiapolitikai üzletágvezető, Századvég Gazdaságkutató Zrt.: „Az ilyen típusú konfliktusokat, nemzetközi konfliktusokat az energia charta egyezmény szabályozza, ami egyértelműen kimondja, hogy függetlenül az elszámolási, fizetési konfliktusoktól az ellátást mindig biztosítani kell. Az, hogy mégis leálltak a szállítások az azt mutatja, hogy itt egy geopolitikai természetű problémáról, motivációkról van szó, amik túlmutatnak a jogi ügyeken, problémákon.”

Barátság kőolajvezeték
Mol

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.