Ugrás a tartalomra

A Dužijanca hálaadás az új kenyérért

2022.08.14
16:11
2022.08.14
17:12
Forrás
Pannon RTV
Az aratást, az idei búzatermést és az új kenyeret ünnepelték ma a Dužijanca központi, szabadkai ünnepségén.

Hálaadó ünnepi szentmisét mutattak be, majd a hagyományos látványos felvonulás következett. A város főterén alkalmi műsor keretében átadták a megszentelt kenyeret a város polgármesterének.

Az aratóünnepség fontos részeként idén is ünnepi szentmisét tartottak a Szent Teréz-székesegyházban. Ilyenkor hálát adnak a búzatermésért és az első lisztből készült kenyérért. A misére olyan sokan eljöttek, hogy nem is fért be mindenki a templomba.

Jelisaveta Ivankov: „Szentmise, utána körmenet, sok népviseletbe öltözött fiatal és kisgyerek. Ezt olyan jó látni. Igyekszem mindig eljönni és szeretem. Ez a mi hagyományunk, a miénk, akik itt élünk Szabadkán.”

A szentmise után népviseletbe öltözött gyerekek és fiatalok vonultak végig gyalogosan, illetve feldíszített lovaskocsikkal a templomtól a város főterére. A központi Aratóünnepséget Szabadka város és a katolikus egyház támogatásával a Bunyevác Horvátok Egyesülete szervezte.

Marinko Piuković, a Dužijanca Bunyevác Horvát Egyesület igazgatója: „A Dužijancával az aratás befejezését ünnepeljük, hálaként Istennek, és a kulturális programokat is az aratás jegyében szervezzük. A Dužijanca különösen fontos a horvát nemzeti közösség számára, mert már 112 éve szervezi meg. Fontos a kulturális identitás szempontjából, de a vallási hovatartozás miatt is, hiszen tudjuk, hogy ez egy kulturális-vallási rendezvény.”

A város főterére először a művelődési egyesületek táncosai vonultak be, köztük a Bunjevačko kolo, a Mladost és a Népkör tánccsoportjai is. Ezután a főtéren felállított színpadon a legszebb aratópár átadta a polgármesternek az új lisztből sütött, megszentelt kenyeret.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere: „A Dužijanca egyfajta kapocs az imádság és fohász, valamint az ember munkájáért járó köszönet között. Ma is, és hiszem, hogy a jövőben is az összetartozás szimbóluma marad, Szabadka pedig olyan környezet, ahol az emberek tisztelik, megértik és értékelik egymást.”

A déli meleg ellenére sokan voltak kíváncsiak a látványos felvonulásra és az utána következő alkalmi műsorra.

aratás
Dužijanca
Dužijanca
Dužijanca
aratás
búza
kenyér
Stevan Bakić

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.