Ugrás a tartalomra

Ismét lezárták a Strossmayer utcát, a követelések változatlanok

2022.08.16
13:40
2022.08.16
18:45
Forrás
Pannon RTV
Továbbra sem született megállapodás a Szerbia-szerte demonstráló gazdák és a kormány között.

A termelők követelései változatlanok, az aszálykárok enyhítését, tisztességes felvásárlási árakat és támogatási rendszert, valamint kedvezményes üzemanyagárakat akarnak kiharcolni. Szabadkán ma délután a Strossmayer utcát helyezték blokád alá.

Kedden ismét munkagépek népesítették be Szabadka központját. Az elégedetlen gazdák ismét a városháza környékére hajtották traktorjaikat. A mezőgazdászok nehéz helyzetére a köztársasági kormánytól és a városvezetéstől várják a megoldást.

Horvát Dévid, Csantavér: „A legnagyobb elégedetlenségünk az, hogy nem szeretnék elismerni az aszálykárt, ez a legnagyobb probléma, ez mellett a magas naftaárak és a támogatás. Nagyon alacsonynak tartjuk a támogatást, szinte nem fed semmit sem.”

A csantavéri földműves hozzátette, sokat jelentene számukra, ha a munkagépek üzemanyagának árat 140-150 dinárra csökkentenék, illetve eltörölnék a naponta tankolható mennyiségre vonatkozó korlátozást.

A helyiek megértik a gazdák elégedetlenségét, de nem mindenki tekint jó szemmel a város központjának és legnagyobb közlekedési csomópontjának lezárására: „Gátolják az emberek szabad mozgását és a szabad szólását. Szólásszabadság van, ezért is mondom, hogy támogatom őket, de ne úgy csinálják, hogy engem gátolnak vagy minket, mert mi úgysem tudunk nekik segíteni. Aki tud segíteni, ott van a városház körül, álljanak oda, ne engedjenek be senkit sem és kész, nem is kell ennyi traktor hozzá.”

Az elégedetlen gazdák tegnap hosszas tárgyalásokat folytattak a Ana Brnabić szerb kormányfővel, Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszterrel és a napraforgó-feldolgozók képviselőivel. A kabinettel megállapodtak a tejprémiumról, de a napraforgó áráról nem. Ezt mondták az elégedetlen gazdák az egyeztetést követően.

Miroslav Matković, szervező: „Csaknem kilenc órán át beszéltünk a kormányépületben a napraforgóról. Még ma sem világos számomra, hogy a feldolgozók mit ajánlottak. Mi 75 dinárt kérünk kilogrammonként, amit a földműves kapna, a feldolgozók pedig hat óra után azt mondták, hogy 50 dinárnál valamennyivel kevesebbet tudnak fizetni plusz az adó. Ez sokk volt a kormányfőnek is és számunkra is.”

A tüntetők Szabadka polgármesterétől, Stevan Bakićtól azt kérik, hogy alapítson egy munkacsoportot, ami hivatalosan is kimondaná az aszályt és felbecsülné a károkat. A jelentést a Városi Képviselő-testületnek kellene elfogadnia, majd a kormánynak és az illetékes minisztériumnak elküldeni, ahol döntenének a kármentesítés mértékéről.

A gazdák követeléseik nyomatékosítása érdekében 13 és 15 óra között ismét lezárták a szabadkai Strossmayer utcát. Az utak, főként a Pátria szállónál található nemzetközi út önkényes lezárása miatt a gazdák szabálysértési eljárásra számíthatnának, amennyiben a rendőrök elkezdenének büntetni. Egy általunk megkeresett ügyvéd szerint azonban minderre kevés esély van, mivel az állam érdeke is a helyzet mielőbbi megoldása, egy ilyen hatósági lépés pedig tovább mérgesítené az így is felfokozott helyzetet - mondta stábunknak az ügyvéd.

Szabadka
traktorblokád
traktor

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.