Ugrás a tartalomra

Az infláció elérheti akár a 14 százalékot is

2022.08.17
13:39
2022.08.17
13:47
Forrás
Szerbiai RTV
Szerbiában a júliusi adatok szerint az évközi infláció mértéke elérte a 12,8 százalékot. A Szerbiai Nemzeti Bank jelentése szerint a fizetőeszköz elértéktelenedéséhez főként nemzetközi tényezők járulnak hozzá.

Az infláció növekedéséért 70 százalékban az élelmiszerek és az energiahordozók árának növekedése a felelős - írják a jelentésben. Az előrejelzések szerint 2023-ban mérséklődik az infláció, 2024-ben pedig visszatér a tervezett keretek közé. Jorgovanka Tabaković bankkormányzó szerint a pénzügyi intézkedések szigorítása, a globális negatív tényezők gyengülése, valamint az élelmiszerek és az energiahordozók világpiaci árára ható tényezők, de a kormány egyes termékek árára bevezetett árstopja is segít majd kordában tartani a dinár értékvesztését. A külföldről érkező befektetések idén várhatóan 3,3 milliárd eurót tesznek majd ki, ami szintén ösztönzően hat majd a gazdaságra. A Szerbiai Nemzeti Bank előrejelzése szerint idén szeptemberben lesz tapasztalható a legnagyobb infláció, elérheti akár a 14 százalékot is.

infláció
Szerbiai Nemzeti Bank

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.