Ugrás a tartalomra

Alacsonyan van a Tisza, a strandolókat nem zavarja

2022.08.18
11:22
2022.08.18
17:40
Forrás
Pannon RTV
253 centiméter volt a Tisza vízállása a reggeli mérésnél a hivatalos zentai vízmércénél. Ez az állás az átlagos nyári vízállásnál valamennyivel kevesebb, hiszen az aszály erre is kihatással van.

Azonban a folyó élővilágában nem okoz gondot a lecsökkent vízszint. A magyarkanizsai szakasznál rengeteg hal van most a vízben. Emellett a strandolók is sok időt töltenek a helyi Tisza-part mellett hűsölve.

A meleg nyári napokat szinte csak vízközelben lehet elviselhetőbbé tenni. A magyarkanizsai homokos Tisza-part közkedvelt a helyiek és a turisták körében is. Már a délelőtti órákban sokan mártóznak meg a hűsítő folyóban.

Apró Bagi Anikó, Magyarkanizsa: „Ha tehetem, akkor napi szinten lejárok, mert nagyon szép és rendezett a strand, gyönyörű a part, főleg ez a homokos rész. Én itt nőttem fel, úgyhogy minden nap lejövök délelőttönként fürdeni."

A Tisza-parton finom ételek és italok is várják a strandolókat. Az egyik kávézóban, ami az idei évben nyitott meg először, egy sajtos-tejfölös lángost 200 dinárért, míg egy limonádét 150 dinárért vásárolhatunk meg.

Buza Zsuzsanna, kávézótulajdonos: „Az volt a terv, hogy a fürdőzőknek, a strandolóknak, családoknak, gyerekeknek csináljunk valami újat, ami szerintem nagyon jól sikerült is. Úgy néz ki, hogy a kanizsai népnek ez nagyon kellett a Tiszára."

A Tisza vízszintje Magyarkanizsánál is csökkent az elmúlt időszakban. Ez azonban nincs kihatással a folyó élővilágára, sőt most több hal van ezen a szakaszon.

Sarnyai Csaba, horgász: „Úgy gondolom, hogy kellő mélységek vannak, ahova a halak el tudnak húzódni az oxigéndúsabb vizekbe, a hidegebb vizekbe, nagyobb nyomású vizekbe és lényegében átvermelik ezt az időszakot. Amikor alacsony a vízállás, lassú a sodrása is, kevés a vízhozama, lassan cserélődik a víz, gyorsan felmelegszik, és azért kell a halaknak egy olyan hűvös rész, ahol ezt a kánikulát átvészelik."

A horgászok ebben az időszakban márnára, busára, keszegre horgásznak leginkább.

Tisza
vízszint

Most

09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.