Ugrás a tartalomra

Kezdődik a harc a minimálbérért

2022.08.18
15:57
2022.08.19
15:45
Forrás
Pannon RTV
51 ezer dinárt kér a munkavállalók érdekképviselete.

Augusztus 15-étől egy hónapon át tárgyalhatnak a munkaadók és a munkavállalók a szerb kormány képviselőinek közvetítésével a minimálbér növekedéséről. A jelenlegi 201 dináros minimális órabér növeléséről nincs még megállapodás. A felek azt nyilatkozták, hogy eddig csak egy dologban értenek egyet, ez pedig az, hogy biztosan nem tudnak megegyezni. Ha az elkövetkező hetek tárgyalásai nem hoznak eredményt, akkor a kormány tehet pontot a huzavona végére azzal, hogy saját hatáskörén belül határozza meg az új órabért.

Mintegy 350 ezer munkavállalót érint a minimálbér növelés Szerbiában. A mostani tárgyalásokon a kormány által alapított Szociális Tanács, a munkaadók szövetsége és a munkavállalókat képviselő szakszervezetek vesznek részt. Jelenleg Szerbiában a minimálbér mintegy 35 ezer dinárt tesz ki. A munkavállalók szövetsége azt szeretné, hogy ez 51 ezer dinárra, vagyis a fogyasztói kosár értékére emelkedjen. A munkaadók ezt nem tartják reálisnak, inkább a 9-12 százalékos emelésbe mennének bele. Karai László, közgazdász: „Tulajdonképpen most egy fordított helyzet van. A kormány már júniusban előrebocsátott egy olyan összeget, amelyről lehet majd tárgyalni. Ez 40 ezer dinár körül volt meghatározva. Fordított a helyzet, mert ha ez a kiinduló pont, akkor van egy bizonyos növekedési százalék, de kérdés, hogy a munkáltatók elfogadják-e ezt és a szakszervezetek pedig továbbra is kiállnak az mellett, hogy a fogyasztói kosár mértékét szeretnék elérni, amit eddig sohasem sikerül, hogy őszintén megmondjuk.”

A munkaadók egy része elavult koncepciónak tartja a minimálbér intézményét, azt vallják a tehetséges és motivált dolgozót meg kell tisztességesen fizetni. Kern Csaba, vállalkozó: „Én ha valakit alkalmazni akarok, hosszútávon akarok vele dolgozni, akkor meg kell fizetni. Nem nézem a minimálbért, nálunk nincs senki minimálbéren. Legrosszabb fizetések az adminisztrációban vannak, ezt papírtoszogatóknak hívom, még az ún. felügyelőt, aki rendben tartja a kertünket, annak is többet kell fizetni, mert ma olyanok a viszonyok, hogy nem lehetne megélni belőle, a mások dolog pedig, hogy ha meg akarom tartani azt az embert, ösztönözni akarom, hogy a munkáját értékeljük pénzben és erkölcsileg is, ezért nézzük úgy, hogy minél aktuálisabb fizetéseket tudjunk kifizetni, az emberek motiválva legyenek.”

Attól még, hogy növekszik a minimálbér, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy többet is ér a fizetés. Legkönnyebben ezt a minimális fogyasztói kosárral lehet bemutatni. A minimális fogyasztói kosár egy háromfős család havi elengedtethetetlen szükségleteit fedezi. Ebben csak tej, kenyér, tojás, zsír, némi hús és egyéb, a munkaképesség fenntartásához szükséges termékek vannak, luxustermékeket, alkohol, cigarettát nem tartalmaz.

2018-ban a Szerbiai minimális órabér 143 dinár volt, ami átlagosan 25800 dináros havi fizetést jelentett, egy háromtagú családnak a pedig legkevesebb 36400 dinárra volt szüksége. 2019-ben 155 dináros órabér mellett már 27000 vihettek haza havonta, de a fogyasztói kosár is megemelkedett 36800 dinárra. 2020-ban a minimális órabér 172 dinárra növekedésének köszönhetően a minimális havi járandóság már meghaladta a 30 ezer dinár, de a költségek is tovább növekedtek, mintegy 37 ezer dinárra. Tavaly már a 183 dináros órabérnek köszönhetően 32 ezret vihettek haza a minimálbéresek, de nagyot ugrott a fogyasztói kosár is, 40 ezer dinárra. Idén 201 dinárt is meghaladja a minimális órabér, de a világszerte megnövekedett élelmiszer és energiahordozó árak miatt a minimális fogyasztói kosár a májusi adatok szerint meghaladta a 44 ezer dinárt, az előrejelzések szerint 2023 januárjára pedig elérheti akár az 51 ezer dinárt is.

A Szerb Nemzeti Bank szerdán közzétett kimutatása szerint az elmúlt év júliusához képest 12,8 százalékkal növekedett az infláció. A munkaadók által még elfogadhatónak tartott 230 dináros órabér-ajánlat a reálbéreken nem változtatna sokat, csupán az infláció által okozott elértéktelenedést és a növekvő árakat fedezné valamelyest ideig-óráig.

Kern Csaba
Karai László
minimálbér

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.