Ugrás a tartalomra

Szent István öröksége a legidőszerűbb napjainkban

2022.08.20
18:26
2022.08.20
19:20
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Nemzeti Tanács által szervezett Szent István-napi ünnepséget péntek este tartották az Újvidéki Színházban. Az eseményen beszédet mondott Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

Emlékezni öröm és kötelesség - mondta Újvidéken Hajnal Jenő. Az MNT elnöke kiemelte: a zűrzavaros és önmagából kiforduló világunkban Szent István ismét élmény és ihlet lehet számunkra.

„Szent István öröksége, ha lehet a legidőszerűbb napjainkban, hiszen Imre herceghez intő szavait fogalmazva pontosan a befogadásról, az emberi szeretetről, az együttélésről próbált olyan üzenetet hagyni, amely napjainkban is a legidőszerűbb. Nehéz háborús körülmények, nehéz gazdasági helyzet ellenére az együtt ünneplés, a múlthoz való kötődés az, ami közös alap.”

A gazdag magyar történelem legnagyobb alakja Szent István, ezt mi sem bizonyítja jobban mint, hogy ezen a tartományi jelentőségű napon együtt ünnepeltek magyarok és szerbek, valamint a nemzeti tanácsok képviselői - mondta Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Szeretném külön kihangsúlyozni az együtt szót. Kifejezve azt a büszkeséget, hogy azok közé tartozom, akik kezdeményezték és döntően befolyásolták, hogy ez az ünnep közös jelentőségű, tartományi jelentőségű és általános jelentőségű dátummá legyen nyilvánítva. Hölgyeim és uraim, a szerb nép és minden nemzeti kisebbség, nemzeti közösség és minden hazánkban, különösen itt Vajdaságban élő ember egyenlősége, etnikai, felekezeti, kulturális vagy bármilyen más hovatartozástól függetlenül az egyik legfontosabb jellemző és a legnagyobb értéke az országunknak és Vajdaságnak.”

A "Honnan jő a fény..." című ünnepi műsoron fellépett Vitkay-Kucsera Ágota énekművész és Verebes Krnács Erika előadóművész, Klemm Dávid zenei kíséretével. Színpadra lépett a topolyai Cirkalom táncegyüttes is, őket az óbecsei Fokos zenekar kísérte.

Hajnal Jenő
Igor Mirović

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.