Ugrás a tartalomra

A lelki üdvösségért és Msgr. Slavko Večerin szabadkai megyéspüspökért imádkoztak

2022.08.28
14:17
2022.08.28
16:47
Forrás
Pannon RTV
Több mint háromszáz hívő vett részt a Szentkúti búcsúban a Szabadka melletti Mária-kegyhelyen vasárnap délelőtt. Az ünnepi szentmisét Fazekas Ferenc plébános celebrálta.

A zarándokok és hívők a lelki üdvösségük mellett, az elhunyt szabadkai Msgr. Slavko Večerin megyéspüspökért is imádkoztak.

Idén is sok környékbeli hívő gyűlt össze Máriát köszönteni a szentkúti búcsúban. A híveket a szentmise mellett kirakodóvásár is fogadta. A lelki üdvösségért és Msgr. Slavko Večerin szabadkai püspökért is imádkoztak

Kozma Regina, Csantavér: „Nekem nagyon szép volt a szentmise. Az egész prédikáció. Megvoltam nagyon elégedve. Szoktunk menni Doroszlóra. Szeretek mindig ilyen helyekre eljutni. Nem voltunk egy pár éve a koronavírus miatt. Most örömmel jöttünk, úgy, mint, amikor a galamb szál, hogy szabad vagyok és mehetek.”

A búcsú sokak számára a hit megerősítését és a lelki békét jelenti.

Burnać Anna, Bajmok: „Lelki békéért, boldogságért. Békéért a népek között. Itt mindenki békés, szeretettel jön. Ez egyszer egy évben van. Illik megtartani.”

A szentmisén nemcsak a lelki megnyugvásért imádkoztak, hanem az elhunyt Msgr. Slavko Večerin szabadkai megyéspüspökről is megemlékeztek.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A mai alkalom szívünkben sajnos a gyászt is őrzi, hiszen püspökatyánk elhunyt. Valahol a mai emlékezés a könnyező szűzanyához megfogalmazott imánkban ő is benne volt, mint, ahogy mindannyian is benne vagyunk. Hiszen azt látjuk a hetekben, hónapokban, hogy fogyunk, sokan elmennek, meghalnak. Ilyenkor az ember mi másért imádkozhat, mint a saját lelki üdvéért, és azért, hogy minél több fiatal szülessen ezen a tájon.„

A Szentkúti búcsúnak nagy hagyománya van a szabadkai hitközségben.

Fazekas Ferenc plébános elmondta, hogy itt az emberek együtt lehetnek, és hogy ezekben a nehéz időkben ez a legfontosabb.

„Fontos mindig a híveknek, hogy valahol együtt legyenek, együtt imádkozniuk és a Jóistenhez fohászkodniuk. Kérve Máriával együtt a Jóistent, hogy áldja meg az életüket, családjaikat, valamint segítsen nekik gondjaikban, bajaikban. Amikor itt többen vagyunk, a Jó isten jelenlétét jobban megérezzük, és Mária pártfogását.”

Egyébként a keresztény világban, mindig is nagyon fontos volt Mária tisztelete, mivel a család fő jelképeként tekintenek rá. Ezt a hagyományt Vajdaságban is megőrizték, bizonyítékul pedig a megőrzött kegyhelyek szolgálnak.

Szentkúti búcsú
Szabadka
Mária
Hajnal Jenő
Fazekas Ferenc
Hajnal Jenő
Msgr. Slavko Večerin
Slavko Večerin
megyéspüspök
Fazekas Ferenc

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.