Ugrás a tartalomra

A gyümölcstermesztés zuhanórepülésben van

2022.09.05
14:25
2022.09.05
16:39
Forrás
Pannon RTV
Megalázóan alacsony az alma felvásárlási ára - mondják a gazdák. Jelenleg a tavalyitól is kevesebbet, mindössze 20 dinárt kínálnak a felvásárlók, ami vesztességhez vezet. A hozam közepes, az elvárások viszont magasak.

A külföldi piacra csak a hibátlan, elsőosztályú alma kell.

Átlagos hozamra számítanak idén az észak-bácskai almatermelők. Ugyanakkor nehéz helyzetben vannak, ami a felvásárlási árakat illeti. Az emelkedő előállítási költségek és a folyamatosan növekvő piaci igények megnehezítik a termelők helyzetét.

A királyhalmi Bata Csaba korábban 12 hektáron termesztett almát, ma már csak 5 hektáron, de ahogy fogalmazott, jövőre ez a szám már lehet, hogy nulla lesz. Szerinte a gyümölcstermesztés zuhanórepülésben van.

„Itt vagyunk a betakarítás kezdetén. Fogalmunk nincs, hogy mik lesznek az almaárak, mik lesznek a napszámok. A napszámok állandóan emelkednek, az almaárak állandóan csökkennek, mindennek az ára elment 100-200-300 százalékot fölfelé, az alma ára kevesebb, mint tavaly ilyenkor volt.”

Jót tett a múlt heti pár napos csapadék az almának, ami most még hozzásegít a termés növekedéséhez. Emiatt a szedés egy héttel később, a jövő hét folyamán indul el. A tavaszi fagykárok azonban meglátszanak az idei termésen, így a legtöbbet aligha lehet majd első osztályú áruként értékesíteni, főleg az orosz piacon.

Ábrahám Sándor, a hajdújárási hűtőház igazgatója: „A termés nem mutatkozik rossznak, valószínűleg olyan féltermésnél lesznek a termelők. A nagyobbik probléma inkább az árával van, nem is tudjuk elképzelni, hogy ekkora kiadások mellett, ekkora árak mellett az alma árát még mindig 20 dinárra becsülik, a bruttó súlyát, amit úgy gondolok, hogy megalázó a termelők irányába.”

Ábrahám Sándor hozzátette, Hajdújáráson és a környéken évről évre kevesebb az almatermesztők száma. Ennek oka egyrészt az, hogy a helyi termelők már kiöregedtek, csak úgy, mint a gyümölcsösök, utánpótlás viszont nincs. Másrészt többek szerint gazdaságilag már egyáltalán nem éri meg almatermesztéssel foglalkozni.

alma
Királyhalom
Bata Csaba
Ábrahám Sándor
hűtőház
Hajdújárás

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.