Ugrás a tartalomra

Emberi jogi biztos: a szerb hatóságoknak vissza kell vonniuk az Europride betiltását

2022.09.14
07:34
2022.09.14
15:23
Forrás
MTI
Rendkívül sajnálatosnak nevezte Dunja Mijatović, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, hogy a szerb belügyminisztérium úgy döntött, betiltja a szeptember 17-re tervezett Europride-felvonulást.

Az ET emberi jogi biztosa arra reagált, hogy a szerb belügyminisztérium kedden közölte: betiltja az Europride - az európai meleg büszkeség - szombatra tervezett belgrádi felvonulását.

Dunja Mijatović közleményében aláhúzta, a felvonulás megtartásával kapcsolatos, hetekig tartó bizonytalanság teret engedett a gyűlöletkeltő retorikának, valamint az LMBTI-közösségekhez tartozók elleni fenyegetéseknek, többek között vallási vezetők részéről. Kijelentette, Szerbiának tiszteletben kell tartania emberi jogi kötelezettségeit, és megkülönböztetés nélkül biztosítania kell a békés gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságának jogát. Az Európa Tanács tagállamai kötelesek a lehető legnagyobb mértékben megkönnyíteni a békés gyülekezések megtartását - mondta.

"Nagyon aggasztónak találom, hogy az Europride-felvonulást a szerb hatóságok megakadályozzák, miközben más események és tömeges rendezvének szabadon és biztonságban zajlanak Belgrád utcáin" - fogalmazott.

Mijatović szerint ahelyett, hogy az Europride-felvonulás betiltásával meghajolnának a biztonsági fenyegetések és a gyűlölet előtt, a szerb hatóságok felelőssége annak biztosítása, hogy a társadalomban mindenki gyakorolhassa jogait, és azonos méltósággal rendelkezzen. Véleménye szerint az Europride megrendezése azt az üzenetet hordozza, hogy a társadalmi egyenlőség megvalósítása folyamatban van.

Az emberi jogi biztos végezetül felszólította a szerb hatóságokat, hogy "álljanak a történelem jó oldalára" azzal, hogy szombaton lehetővé teszik a békés és biztonságos Europride-felvonulás megtartását.

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) szóvivője által közzétett koraesti közleményében azt írta, az Európai Unió csalódottan értesült arról, hogy a szerb belügyminisztérium megtiltotta a felvonulás megtartását. Az Europride 30 évvel ezelőtti létrehozása óta a felvonulás a megkülönböztetés elleni küzdelemre, valamint az LMBTI-közösségekhez tartozók jogainak előmozdítására irányuló szándék nyilvános kifejezését jelenti. Nem lehet Europride felvonulás nélkül - húzták alá.

Mivel a szervezők bejelentették, hogy feltárják a tilalom feloldásának lehetséges útjait, köztük a jogorvoslati lehetőségeket, az Európai Unió reményét fejezi ki, hogy szeptember 17-ig megoldás születik a felvonulás békés és biztonságos megtartására - tette hozzá közleményében az uniós külügyi szolgálat.
 
A szervezők azért választották az idei Europride helyszínéül Belgrádot, mert a szerb fővárosban évek óta nem történt incidens a melegfelvonuláson. Az utóbbi években hét melegfelvonulást rendeztek Belgrádban. Tavaly Koppenhága adott otthont a rendezvénynek.

A három évtizeddel ezelőtti megalakulása óta a séta az Europride nélkülözhetetlen része - jelentette ki Peter Stano. Az EU kül- és biztonságpolitikai szóvivője elmondta, ez a diszkrimináció elleni küzdelem és az LMBTQ közösségek egyenlő jogainak előmozdítása iránti vágy nyilvános kifejezése, valamint az Europride leglátványosabb része. Nincs Europride séta nélkül – szögezte le. A közleményben Stano emlékeztetett arra, hogy Szerbia három évvel ezelőtt nyújtott be kérelmet az Europride rendezvény megrendezésére.

Európa Tanács
Europride

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.