Ugrás a tartalomra

Ladóczki: október 28-ig adhatóak át a támogatói aláírások a nemzeti tanácsi választásokon

2022.09.14
10:06
2022.09.14
15:54
Forrás
Pannon RTV
A magyar nemzeti tanácsi választásokon való részvételhez legalább 1160 támogatói aláírás szükséges, mivel a magyar választói névjegyzékbe 116 ezer választópolgár van feliratkozva – nyilatkozta Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában Ladóczki Gyula.

Október 28-ig adhatják át a Köztársasági Választási Bizottságnak a támogatói aláírásokat azok a civil szervezetek, egyesületek és politikai pártok, akik indulni szeretnének a november 13-ai nemzeti tanácsi választásokon. Az egyesületek és a politikai pártok esetében csak azok állíthatnak listát, akiknek céljai között szerepel a nemzeti közösségek képviselete, érdekeinek védelme. A magyar nemzeti tanácsi választásokon való részvételhez legalább 1160 támogatói aláírás szükséges, mivel a magyar választói névjegyzékbe 116 ezer választópolgár van feliratkozva – nyilatkozta Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában Ladóczki Gyula. A Köztársasági Választási bizottság tagja kiemelte, csak azok a szavazók voksolhatnak a magyar nemzeti tanácsi választásokon, akik szerepelnek a külön választói névjegyzékben. Korábban volt rá példa, hogy amikor valaki lakcímet változtatott, törlődött a választói névjegyzékből, de a lakosok maguk is ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a névjegyzékben az államigazgatási és önkormányzati minisztérium honlapján.

„Az előző választások alkalmával ez egy nagyobb szám volt, 129 ezerről beszéltünk, nyilván azóta volt a covid-járvány, többen meghaltak. Biztatnék mindenkit, hogy iratkozzon fel a külön választói névjegyzékre, mert ez nem automatikusan történik, minden önkormányzat általános közigazgatási osztályán tudják megtenni. Három percig tart nagyjából, egy űrlapot kell kitölteni, meg személyi igazolvány szükséges hozzá. Tehát ez a szám azt mutatja, hogy többen haltak meg, mint ahány új feliratkozó volt, ez nem automatikusan jelenti azt, hogy kevesebben vagyunk, magyarok, hanem azt jelenti, hogy aki betöltötte a 18. életévét az elmulasztotta az elmúlt 4 évben azt, hogy feliratkozzon erre a listára, ezért volna jó, ha ezt most megtenné.”

nemzeti tanácsi választások
Ladóczki Gyula

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.