Ugrás a tartalomra

Erősítést vezényelt a román határrendőrség a határra az illegális migráció megfékezése érdekében

2022.09.16
21:44
Forrás
MTI
A magyar-román országhatár ellenőrzésével és felügyeletével megbízott műveleti egységek megerősítéséről döntött a román határrendőrség az illegális migráció megfékezése érdekében - közölték pénteken Bukarestben.

A magyar féllel közös járőrözést egységesen szervezik az Arad, Bihar és Szatmár megyei román-magyar határszakaszon, az intervenciós egységeket pedig fokozatosan, az operatív helyzet függvényében vetik be. A közúti határátkelőkön ezentúl rendőrkutyás alegységek is részt vesznek a kilépésre jelentkező járművek ellenőrzésében.

Az év első nyolc hónapjában a román határrendőrök 10 916 határsértőt tartóztattak fel, közülük 7028-an illegálisan érkeztek Romániába, 3888-an pedig illegálisan próbálták elhagyni - főleg Magyarország felé - az országot.

Tavaly - amikor minden korábbinál több határsértőt fogtak el Románia határain - 15 390, 2020-ban pedig 10 586 határsértő szerepelt a román határrendőrség éves jelentésében.

Bár az elfogott határsértők száma már az első nyolc hónapban meghaladta a 2020-as adatot, és időarányosan nem vetít előre csökkenést a tavalyi rekordévhez képest sem, a román határrendészet pénteki közleményében kiemelte, hogy eddig kevesebb embercsempészt fogtak el, mint a tavalyi év azonos időszakában: 351-et a tavalyi év első nyolc hónapjában feljegyzett 427-hez képest, és 580 helyett csak 480 bűnvádi eljárás indult embercsempészés gyanújával.

A román határrendőrség szerint a magyar határon elfogott illegális migránsok többsége Romániában már nyilvántartásba vett menedékes. A határsértők többnyire az országúti pihenőhelyeken bújnak el az országhatár felé tartó teherautók rakterében, ezért felhívják a sofőrök figyelmét, hogy minden pihenő után ellenőrizzék, nincs-e valaki a jármű rakterében, vagy akár alávázán, nem bontották-e meg a teherautó ponyváját, és azonnal értesítsék a határrendőrség legközelebbi kirendeltségét, ha potyautast fedeznek fel.

A román büntető törvénykönyv 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja azt, aki az országhatár illegális átlépésében beszervezéssel, útbaigazítással, szállítással, bújtatással segíti a határsértőt, ha pedig az embercsempész tettét anyagi haszonszerzés motiválja, a büntetési tétel 3-tól 10 évig terjed - hívta fel a figyelmet a román határrendőrség.

Románia
határrendőrség
migráció

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.