Ugrás a tartalomra

Elkezdődött az ENSZ közgyűlésének 77. ülésszaka

2022.09.20
15:40
2022.09.20
19:07
Forrás
Szerbiai RTV, Novosti
Az eseményen részt vesz Aleksandar Vučić szerb elnök is.

Vučić számos kétoldalú megbeszélést folytat majd, de részt vesz a nyugat-balkáni vezetők számára szervezett kötetlen ebéden is. A szerb államfő mások mellett találkozik Joseph Borellel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével és António Guterres ENSZ-főtitkárral is. Az eddigi ütemterv szerint Vučić szeptember 21-én, a délutáni ülésszakban, amerikai idő szerint 18 óra körül szólal fel. Ez itteni idő szerint éjfél körüli időpontot jelent. A protokoll szerint a politikusok beszédei legfeljebb 15 percig tarthatnak.

A rendezvény szeptember 26-ig tart.

Nagyobb erőfeszítéseket sürgetett a globális kihívások kezelésében a nemzetközi közösségtől António Guterres ENSZ-főtitkár az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakának megnyitóján. Azt hangoztatta, hogy a geopolitikai feszültségek akadályozzák a fejlődést. A nemzetközi közösség nem képes vagy nem hajlandó nekiveselkedni korunk nagyszabású, drámai kihívásainak – hangsúlyozta Guterres. Mint mondta, krízisek sora veszélyezteti az emberiség jövőjét és a bolygó sorsát. Hozzátette azt is, hogy a világ „öngyilkos háborút vív a természettel”. Guterres sürgette a tehetős országokat, hogy az olaj- és gázipari vállalatoknál keletkezett váratlanul nagy nyereségek megadóztatásából előteremtett összegekből segítsék meg a klímaváltozás negatív hatásai által sújtott országokat és a szárnyaló élelmiszer- és energiaárakkal küszködő lakosságot.

ENSZ közgyűlés
New York

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.