Ugrás a tartalomra

Kegyeletadás a katonasíroknál

2022.09.22
10:18
2022.09.22
17:53
Forrás
Pannon RTV
A nagybecskereki katolikus temetőben megkoszorúzták az első világháborúban elesett katonák emlékhelyét, a felújított keresztnél és Magyarország kormányának a támogatásával tavaly felállított négy emléktáblánál.

A katolikus egyháztól 1963-ban vették el a temetőt majd pedig 1964 elején felszámolták a katonatemetőt. Az emlékhely visszaállításának első lépését az elesett katonák emlékére 1932-ben állíttatott kereszt felújításával a Szent György Lovagrend bánáti Priorátusa tette meg.

Balázs József, a Szent György Lovagrend tagja: „Egyébként itt voltak a katonasírok ezen a részen. Valójában ebből indult utána az, hogy az ő tiszteletükre fölállították ezeket az emlékműveket, amelyeken a neveik is szerepelnek.”

A katonasírok történetét Csömöre Zoltán, nagykikindai történész kutatta fel. A császári és királyi tartalékkórház halotti anyakönyveiben 522 elhunyt katona nevét írták fel, és ezeknek a katonáknak a fele a nagybecskereki római katolikus temető katonai parcelláján lett eltemetve. A monarchia különböző részeiből származtak.

Jenovay Lajos, elnök, Petőfi MME, Nagybecskerek: „Tavaly Magyarország kormányának, és a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően sikerült ezeket az emléktáblákat felállítani, amelyet tulajdonképpen sikerült a kereszttel együtt, egy emlékhelyet kialakítani, amely tényleg lehetőséget ad arra, hogy emlékezzünk, hogy fejet hajtsunk ezen katonák előtt. Ezzel úgyszintén egy adósságot törlesztettünk.”

Molnár Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja beszédében kihangsúlyozta, hogy az itt eltemetett 259 katonára emlékezve a háború összes áldozata előtt is tisztelgünk.

„Ez nekünk nagyon fontos hely, mert sokunknak az ősei, a nagyapák, dédnagyapák, itt végeztek. Nem bírtunk kimenni, nem bírtunk fejet hajtani, nem bírtunk virágot rakni. Most pedig, pont egy évvel ezelőtt, amikor felavattuk a sírhelyet, most pedig első évben látjuk, hogy nagy számban megjelentünk és újra leraktuk a kegyelet virágait.”

A kegyelet virágait, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, Nagybecskerek Város önkormányzata, a Szent György Lovagrend bánáti Priorátusa és a becskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület képviselői helyezték el.

Balázs József
Jenovay Lajos
Molnár Attila
Nagybecskerek

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.