Ugrás a tartalomra

Milyen módszertannal csalogassuk a legkisebbeket a könyvek világába, a történetmesélés útjára?

2022.09.23
10:22
2022.09.23
17:12
Forrás
Pannon RTV
Erre a kérdésre keresték a választ Topolya Község Múzeumában megtartott Vadlazac2, érintés, mozgás, olvasóvá nevelés című műhelymunkán.

Múzeum- és óvodapedagógusoknak, tanítóknak, könyvtárosoknak, szülőknek mutattak szempontokat a kortárs gyermekirodalmi művek befogadásához, pedagógiai gyakorlatmegújításához. A program első alkalmán Gróh Ilona, a Ringató-program megálmodója tartott foglalkozást babáknak, kisgyermekeknek Csernik Attila képzőművész retrospektív kiállításának gyermekirodalom-illusztrációs termében, majd a módszer elméleti hátteréről beszélt a felnőtteknek. Az olvasóvá nevelés már kisbabakorban elkezdődik, a mondókák, énekek, ölbéli játékok által, hiszen a zene, a vers, a mese egy tőről fakad - hangsúlyozta Gróh Ilona.

A továbbiakban Bereczkiné dr. Záluszky Anna Esztétikai érzelmek fejlesztése gyerekirodalommal koragyermekkorban: gyerekkönyvek, mondókák, versek, mesék a legkisebbeknek címmel tartott előadást.

A programsorozat az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum jóvoltából valósult meg.

Gróh Ilona, a Ringató-program megálmodója: „Azt gondolom, hogy a legkisebb gyerekekkel kezdjük az olvasóvá nevelést is úgy, ahogy a zenei nevelést is, tehát akár a születéstől. A legegyszerűbb mondókákkal, dajkarímekkel, ölbéli játékokkal indulhat már az olvasóvá nevelés, hiszen a kisgyerek szöveget hall, szavakat hall, arra megpróbál majd, ahogy cseperedik és érik, odafigyelni. Én a zenei neveléssel foglalkozom, de a zene, a vers, a mese egy tőről fakad. Különösen a legkisebb gyerekek esetében ez szétválaszthatatlan egymástól.”

Topolya
gyermek
Ringató

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.