Ugrás a tartalomra

Kidobjuk, pedig megehetnénk - továbbra sem erőssége Európának az élelmiszerspórolás

2022.09.24
10:48
2022.09.24
11:27
Forrás
Pannon RTV
Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak – írta a Guardian brit napilap egy klímakutató civil szervezet jelentésére hivatkozva.

A tanulmány szerint csak az EU-ban elpazarolt búza mennyisége Ukrajna búzaexportjának nagyjából a felével, az EU egyéb gabonaexportjának pedig a negyedével egyenlő.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a múlt hónapban az élelmiszerárak 8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, részben az ukrajnai háború miatt. A FAO korábbi vezető közgazdásza úgy véli, hogy az olcsó élelmiszerek kora lejárt, és az árak valószínűleg magasak maradnak az orosz-ukrán háború befejezése után is. A fenntartható élelmezési rendszerekkel foglalkozó nemzetközi szakértői testület társelnöke szerint a probléma az, hogy az agrár-élelmiszeripar mindig is előnyösebbnek találta a pazarlást, mint a hatékonyságot. Nyereségesebb több élelmiszert eladni az embereknek, mint amennyire szükségük van.

Az ipar úgy határozza meg a szavatossági időt is, hogy az embereket arra késztesse, többet vásároljanak, mint amennyit ténylegesen el tudnak fogyasztani. Becslések szerint az EU élelmiszer-termelésének 20 százaléka vész kárba évente, ami 143 milliárd euró költséget jelent az uniós vállalkozásoknak és háztartásoknak. Az élelmiszer-pazarlás számlájára írható Európa teljes üvegházhatású gázkibocsátásának legalább 6 százaléka.

Európában kidobjuk, máshol éheznek

Az éhezés a világ éghajlati gócpontjaiban egyre nagyobb méreteket ölt. Az Oxfam jótékonysági szervezet megvizsgálta a világ 10 legsúlyosabb éghajlati gócpontját, amelyeket aszály, áradások, súlyos viharok és más szélsőséges időjárási jelenségek sújtanak. A jelentésben vizsgált 10 ország – Szomália, Haiti, Dzsibuti, Kenya, Niger, Afganisztán, Guatemala, Madagaszkár, Burkina Faso és Zimbabwe – volt az, ahol a legtöbbször fordultak az ENSZ-hez a szélsőséges időjárási események miatt. A vizsgált országokban jelenleg 48 millió ember szenved akut éhezéstől, szemben a 2016-os mintegy 21 millióval. Közülük mintegy 18 millió ember az éhhalál szélén áll.

Az éghajlatváltozás már nem időzített bomba. Az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint az aszályok, ciklonok és árvizek – utóbbiak előfordulása az elmúlt 50 évben ötszörösére nőtt – egyre gyakoribbá válnak. Az Oxfam jelentése szerint a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok 18 nap alatt elért profitja elegendő lenne az ENSZ idei 49 milliárd dolláros humanitárius segélyfelhívásának teljesítésére.

élelmiszer
szemét
spórolás

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.