Ugrás a tartalomra

Tudóstalálkozó Szabadkán

2022.09.24
15:32
2022.09.24
17:27
Forrás
Pannon RTV
Több mint 40 vajdasági és magyarországi előadóval zajlott a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács idei konferenciája.

A résztvevők a humán-, a műszaki, a társadalom- és a természettudományok különböző kérdésköreit mutatták be a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar termeiben.

A tudóstalálkozó társadalomtudományok szekciójában számos témáról hallhattak a résztvevők, mint például a mentális egészségről, az autogén tréningről és a környezettudatosságról. Kalmár Laura egyetemi tanársegéd az ökológiai írásbeliségről tartott előadást: Ez a téma a doktori kutatásom része. Különböző vizsgálatokat végzek a doktori tézisem keretében. Ennek értelmében ez az előadás ennek a terméke, tehát a kutatásom egyik részét mutatom be.

A rendezvényre a Szegedi Akadémiai Bizottság képviseletében Hohmann Judit alelnök is ellátogatott: Én azt gondolom, hogy ez nagyon fontos esemény. A Szegedi Akadémiai Bizottság is a délvidéki régiónak a tudományát kívánja összefoglalni és ennek, ami a vajdasági régióban is zajlik nagyon kiemelkedő eseménye. Azt gondoljuk, hogy a Szegedi Akadémiai Bizottság által képviselt területnek kiemelt eseménye.

A Magyar Tudományos Akadémia már több mint tíz éve együttműködik a Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó szervezőivel. A magyarországi szervezet ösztöndíjprogramokkal is támogatja a határon túli magyar kutatók és tudósok munkáját.

Morvai Tünde, osztályvezető, Magyar Tudományos Akadémia Határon Túli Magyarok Titkársága:
Amikor eljövünk minden évben erre a tudóstalálkozóra, immár több mint tíz éve, igyekszünk bemutatni az akadémia azon programjait, amelyek kifejezetten a határon túli és a vajdasági magyar kutatóknak és tudósoknak, egyetemi oktatóknak szól. Ilyen program a Domus ösztöndíjprogram, amely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács alakuló ülését még 2008-ban tartották meg. Alapvető célja a tudomány szerbiai magyar művelői képviseletében hozzájárulni a magyar-magyar, magyar-szerb, valamint a nemzetközi tudományos együttműködés sikeréhez.

Csányi Erzsébet, elnök, Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács:
Lehetőséget adunk immár 12. alkalommal, 2008 óta, hogy a legfrissebb kutatási eredményeiket a tudósaink bemutassák. Találkozzanak, kialakuljon párbeszéd, kommunikáció, akár interdiszciplináris, hiszen törvényszerűen itt mindenféle diszciplína egymás mellé kerül.

A konferencia egész nap tartott Szabadkán.

MTTK
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
tudósítótalálkozó

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.