Ugrás a tartalomra

Szabados György dzsessz-zenészre emlékeztek

2022.09.25
12:40
2022.09.25
17:47
Forrás
Pannon RTV
Szabados György emlékestet tartottak tegnap Magyarkanizsán, a Regionális Kreatív Műhely szervezésében. A zeneszerző és zongoraművész 11 éve hunyt el.

A Szabados-könyv bemutatóját láthatta a közönség a Dobó Tihamér Képtárban. A kötetet Bicskei Zoltán szerkesztette. A zeneszerző munkásságát, élettörténetét öleli fel, szakemberek jegyzeteivel. Szabados Vajdaságban először Újvidéken lépett fel, de a későbbiekben Szabadkán, Zentán, Magyarkanizsán is színpadra állt. A magyarkanizsai est tisztelgés a zeneszerző előtt - mondta el Bicskei Zoltán: „Az első zenei találkozásom 1974-ben volt, amikor én nagyon rossz lelkiállapotban, kamaszként tanultam Budapesten, és szinte meggyógyított az a koncert, ahol az ő energikus, életerős és felfelé húzó, csupa fényes muzsikájával találkozhattam, és onnantól kezdve meghatározó út és barátság lett.”

Szabados György Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész és dzsessz-zenész volt. Leginkább szólóban, vagy saját együtteseivel koncertezett, emellett több híres zenésszel is fellépett.

Túri Gábor, dzsessz szakértő, Budapest: „Első lemeze 1975-ben jelent meg, de utána tíz év szünet következett, utána jelent meg az ADYTON, amit a debreceni dzsessz napokon én élőben is hallottam. Tehát miközben nagyon vegyes volt a politikai fogadtatása, aközben a fellépéseinek hihetetlen energiája miatt a szélesebb közönség és a dzsessz közönség számára is egyfajta kultikus jelentőségű muzsikussá nőtte ki magát.”

A könyvbemutatót kerekasztal beszélgetés követte, melyen felelevenítették a művész munkásságát.

Magyarkanizsa
Dobó Tihamér Képtár
megemlékezés
Bicskei Zoltán

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.