Ugrás a tartalomra

Mesterségek napja az adai Tájházban

2022.09.25
16:17
2022.09.26
16:10
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a felújított adai Tájház. A szervezők az esemény alkalmából megtartották a Mesterségek napja elnevezésű családi rendezvényt.

A magyar népi kultúra tárgyalkotó és szellemi értékeinek továbbéltetésének és megismerésének szellemében különböző kézműves foglakozásokkal, például a szövéssel és a fonással ismerkedhettek meg az érdeklődők. Valamint beleshettek a kovácsmesterség és gölöncsérkedés rejtelmeibe is. A hétéves Magó Zselyke is lelkesen élt a lehetőséggel. Elmondta, hogy megismerkedett a gyékénybaba készítéssel és a gyöngyfűzéssel is.

Mihalec József két gyermekével látogatott el a rendezvényre: „Évente egyszer ide eljövünk a Tájházba, a gyerekek élvezik, látják a régi dolgokat, hogy hogyan készültek, amit ma már igazából csak kézműves vásárokon lehet megvenni. A folyamatot, ahogy készül, kötélfonást, kovácsoltvas elkészítését, gyöngyfűzést már nem látják, csak ilyen népművészeti értéket megőrző alkalmakkor.”

A tájházat működtető adai Aranykapu Művelődési Egyesület szívügyének tekinti, hogy a múlt értékeit megőrizzék és a szülők segítségével a gyermekek megismerhessék azokat. A népi tárgyú alkotás, a népzene, népdal, mind-mind a magyar nemzettudat alapja.

Sóti Éva, alapító, művészeti vezető, Aranykapu Művelődési Egyesület, Ada: „Fontos, hogy kialakítsa a gyerekben mindezeket az értékeket. Azzal, hogy eljönnek a tájházba, újra egy picit átélik nagyanyáinknak, szüleinknek a világát és össze tudják hasonlítani, hogy milyen volt régen és milyen most az életük. Reménykedünk abban, hogy jobban tudják értékelni a jelenlegi szép, kényelmes életüket.”

A most teljes pompájában tündöklő tájház rekonstrukciós munkálatai a magyar kormány, az anyaországi Vajdasági Baráti Egyesület és Ada község önkormányzata, valamint a helyi civil lakosság támogatásából valósult meg.

Ada
tájház

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.