Ugrás a tartalomra

Dajka- és felnőttmesék - A Magyar Népmese Napja Felvidéken

2022.09.26
15:39
2024.02.05
12:41
Forrás
Hagyományok Háza
A Magyar Népmese Napját tizenhét éve ünnepeljük a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapján. A jeles naphoz kapcsolódva a felvidéki népmesehagyományok megőrzését szolgálják a helyi rendezvények gazdag programjai hét helyszínen.

A magyar népmese napja alkalmából a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia október 3-4-én, hét helyszínen szervez rendezvénysorozatot. E két nap délelőttjén öt oktatási intézménybe látogatnak el a felkért mesemondók, ahol osztályról osztályra haladva hozzák közel a gyermekek számára a népmesék világát. A Mesedélelőtt elnevezésű programokat az esti órákban a Mesekocsmák követik. Ezek a felnőtteknek szóló rendezvények, az egykori társas összejövetelek mesemondó hagyományait követik. Történetek elevenednek meg, a hagyományos élőszavas mesemondói stílust követve kínálnak betekintést a magyar mesehagyomány tréfás, pajzán rétegébe.

Hagyományok Háza

A programsorozat a Meseszó Egyesület szakavatott és gyakorlott mesemondóinak közreműködésével valósul meg, Pintér Zsolt, Klitsie-Szabad Boglárka, Szénási Veronika és Zámborszky Eszter személyében. A rendezvénysorozat szervezője és szakmai felelőse Varga Norbert.

A Mesedélelőtt programsorozat helyszínei: a muzslai Endrődy János Alapiskola, a Ragyolci Alapiskola és Óvoda, a füleki Daxner utcai óvoda és a Štúr utcai óvoda, valamint a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola.

A mesekocsmákat Komáromban (RÉV – A Magyar Kultúra Házában), Bátkán (Községházán) és Várhosszúréten (Buzgó kultúrházban) rendezik.

Csermák Zoltán

magyar népmese napja
MTVA
Hagyományok Háza Hálózat

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.