Ugrás a tartalomra

A világ pálmafáinak több mint fele veszélyben van

2022.09.27
12:10
2023.11.02
08:53
Forrás
greendex.hu
Egy tanulmány szerint ugyanis több mint ezer pálmafajt fenyeget a kihalás veszélye.

Dr. Sidonie Bellot, a londoni Kew Királyi Botanikus Kertek munkatársa és a tanulmány vezetője, elmondta, hogy a növényeket a helyszínen kell megóvni, és több adatot kell gyűjteni róluk, ami nem lehetséges a pálmák termőhelyein élő és a pálmákat naponta használó emberek nélkül. A csoport Madagaszkárt, Új-Guineát, a Fülöp-szigeteket, Hawaiit, Borneót, Jamaikát, Vietnamot, Vanuatut, Új-Kaledóniát és Sulawesit jelölte ki a pálmák védelmének kiemelt régióiként. A pálmafákat sokféleképpen hasznosítják, többek között olyan alapanyagként, mint a kókuszdió, a pálmaolaj vagy a datolya, illetve bútorok, gumi, olaj és kötelek készítésére. Ezek a fák az összes növénycsalád közül a gazdaságilag legfontosabbak közé tartoznak, több száz vadon élő fajuk emberek millióit tartja el világszerte.

pálma
pálmafa

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.