Ugrás a tartalomra

A falu 228 éves fennállását ünneplik a torontálvásárhelyiek

2022.10.01
12:48
2022.10.01
19:49
Forrás
Pannon RTV
A többnapos rendezvényre sokan érkeztek. Az első napon nótaesttel ünnepelték meg Torontálvásárhely fennállását.

A Torontálvásárhelyi napok első napján a híres torontálvásárhelyi fontoskalácsot osztották a központban. Ez is a falu hagyományának egy része.

Balogi Béla, Torontálvásárhely: „Ez nagyon szép, hogy a fontoskalácsot osztogatják, mert sokan nem is ismerik a fontoskalácsot, az idősebbek igen, de a fiatalok nem ismerik. Akkor ezzel visszahozzák ezt a régi tradíciót.”

A rendezvény fénypontja a nótaest volt.

Jóna Andrejević Valéria, Pancsova: „Én mondhatom, hogy nagyon sokan tudják, de nagyon sokan nem is tudják, hogy Délvidéken, egy ilyen kis faluban, Debelyacsán, Torontálvásárhelyen egy ilyen színvonalas rendezvény valósult meg.”

Az est egyik fellépője a magyarcsernyei Oszterman Emma volt. „Úgy tartjuk egymást, mintha egy család lennénk, hiszen a nótaszeretet, a családról való mesélés, gyerekekről, unokákról, nekünk ez adja az életet, ez adja a boldogságot, ez adja ezt a mindennapi szürkeségből való kilépésnek a csattanóját, felkiáltójelet, hiszen ez nélkül nem lehet élni. Aki szereti a nótát, az mindörökre szereti.”

Lálity Urbán Emese, Torontálvásárhely Helyi Közösségének alelnöke bevallása szerint egy igen színvonalas est részese lehetett. „Ez a mai este nagyon kiemelkedően színvonalas volt, és a térségünkben nem tudom, hogy van-e még hasonlóan minőséges ilyen témakörű rendezvény, ami ilyen magas színvonalon reprezentálja, illetve mutatja be a művészeket.”

A József Attila Művelődési Otthon minden évben kiveszi a részét a torontálvásárhelyi napok szervezésében. Horti László, az otthon igazgatója elmondta: „Ami versenyszerű, az a VIVE, az új szerzemények bemutatása. Az egy komoly munka, egy komoly fellépés. Mindenki másképp énekel, mint például már a gálaest részén, ami volt szintén a VIVE-estén. Ezt a mai estét viszont teljesen szabadon énekelték, úgyhogy én azt hiszem, hogy ez nagyon jól sikerült műsor volt.”


A torontálvásárhelyi napok első napja közös vacsorával, fergeteges hangulatban zárult.

Torontálvásárhely
falunap
nótaest
Lálity Urbán Emese
Horti László

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.