Ugrás a tartalomra

Ritkaságszámba menő madarak is megpihennek most a Betyár-völgyben

2022.10.01
14:18
2022.10.01
16:29
Forrás
Pannon RTV
Október első két napján tartják az Európai Madármegfigyelő Napokat. A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület tizenegyedik alkalommal vett részt a megmozduláson.

A Topolyai-tó és a partján húzódó Betyár-völgy madárvilágát figyelték meg. A tó alacsony vízállása kedvez az északról délre vándorló parti madaraknak, amelyek más években nem állnak meg ezen a területen, így különleges élményben lehetett részük a túrázóknak.

Teleszkóppal, távcsövekkel és madárhatározókkal érkeztek az Európai Madármegfigyelő Napok topolyai túrájára a résztvevők. Diákok, felnőttek, tanárok az Arcus Környezetvédő Egyesület szakmai vezetésével fedezték fel a Topolyai-tó és a Betyár-völgy gazdag madárvilágát.

Mendrei Ákos, Topolya: „A barátaimmal jöttem, nagyon tetszett, hogy mindenfelé járkáltunk, láttuk a tavat is, láttunk macskát is, madarakat is és a kedvenc madaraim a balkáni gerle, az egerészölyv, meg a vörösbegy voltak.”

Az idei túrán olyan errefelé ritkaságszámba menő vonuló partimadarak is láthatóak voltak a Betyár-völgyben, mint a pajzsos cankó, havasi partfutó, füstös és szürke cankó, nagy goda, apró partfutó vagy a kis lile.

Sihelnik József, ornotológus, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Azok a parti madarak, amelyeket most itt, a Betyár-völgyben meg tudtunk figyelni, ez mind egyébként annak köszönhető, hogy most vannak a madarak vonulásban és kialakultak az alacsony vízállásnak köszönhetően ezek az iszappadok, ahol egyébként tudnak táplálkozni.”

A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes eseményekkel sokakat szólítanak meg és csábítatnak ki a szabadba.

Harkai Ákos, elnök, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Nemcsak megfigyelésről szól, hanem az adatokat is lejegyezzük, ez lehet szakmai, kevésbé szakmai. Ezt a megmozdulást úgy is hirdetik meg, hogy igazából bárki, aki érdeklődik a madarak iránt, még ha nem is tud konkrét fajt felismerni, akkor is felírja legalább, hogy kb. mire hasonlít vagy milyen alakú madarat látott, igazából mindenféle adatot várnak és ez egyben egy barátságos verseny is az országok között.”

A játékban a helyszínek, a résztvevők és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat. A legmagasabb számokat elérők nyernek.

Arcus Környezetvédő Egyesület
Topolya
madármegfigyelés
Sihelnik József

Most

12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.