Ugrás a tartalomra

A svájci gleccserek úgy olvadnak, mint még soha

2022.10.04
12:41
Forrás
greendex.hu
A jégtérfogatuk 6 százalékkal csökkent idén.

A Svájci Tudományos Akadémia jelentése szerint az ország gleccsereiben a jég zsugorodásának mértéke meghaladta a korábbi, csaknem egy generációval ezelőtt mért rekordot. Az akadémia a svájci gleccserfigyelő hálózat összegyűjtött adataira alapozza jelentését. Európa országai közül Svájcban található a legtöbb gleccser. Ráadásul a programvezető szerint a mostani globális hőmérsékleti előrejelzések alapján “nulla az esély” arra, hogy a gleccserek a következő évtizedekben visszatérjenek.

A Szaharából érkező por tavasszal beborította Európa több részét, ennek következtében a hó több naphőt nyelt el. A nyári hőmérséklet-emelkedés Európa-szerte tovább fokozta a gleccserek olvadását. A kiadott jelentés részletesen leírja a svájci Alpokat érintő károkat: több mint 6 méter jég olvadt el idén a Konkordiaplatz-csúcson a Nagy Aletsch-gleccserben délen, az olasz határ közelében. Közben kisebb, de fontos gleccserek gyakorlatilag eltűntek mostanra.

gleccser
Svájc
globális felmelegedés
klímaváltozás
olvadás

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.