Ugrás a tartalomra

Két új tagja lesz a háromtagú boszniai államelnökségnek, a horvát tag marad

2022.10.04
17:45
Forrás
MTI
A boszniai háromtagú államelnökség horvát tagja folytatja munkáját, a bosnyák és a szerb tag változik - ez derül ki a boszniai általános választások előzetes eredményeiből, amelyeket a választási bizottság 90% feletti feldolgozottság mellett közölt.

A horvát Željko Komšić, a Demokratikus Front jelöltje megtartotta helyét az államelnökségben. A bosnyák tag eddig a Demokratikus Akciópárt politikusa, Šefik Džaferović volt, a következő négy évben viszont az egyesült ellenzék jelöltje, Denis Bećirović tölti be ezt a funkciót. A kollektív államelnökség szerb tagja sem marad a helyén.

Milorad Dodikot Željka Cvijanović váltja, ám mindkét politikus a Független Szociáldemokraták Szövetségének a tagja, a váltás pedig megegyezés eredménye. Milorad Dodik korábban nyolc éven át vezette Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészét, a boszniai Szerb Köztársaságot, és 2018-ban nem indulhatott újra a tisztségért, ám most ismét jelöltette magát, és az előzetes eredmények alapján ismét ő lesz az országrész elnöke. 

Bosznia-Hercegovina
államelnökség

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.