Ugrás a tartalomra

Folytatódnak a tüntetések Iránban

2022.10.09
19:09
Forrás
Szerbiai RTV, Euronews
Szombaton a tüntetések során legalább két személy vesztette életét és 10-en megsérültek.

Egy férfit azért lőttek le Sanandajban, mert a tüntetőket támogatva dudált. A másik áldozat a tömeg feloszlatása közben vesztette életét, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak a demonstrálókra. Ebben az akcióban további 10 személy sérült meg.

Szombaton élő adásban, a híradó közben hekkelték meg az iráni állami televíziót. A képernyőn hirtelen egy maszk jelent meg, majd Ali Khamenei legfelsőbb vezető képe, körülötte lángokkal. Az akciót az "Adalat Ali", azaz az Ali igazsága nevű csoport vállalta magára - írja a Euronews a BBC-re hivatkozva. A hackereknek csak néhány másodpercre sikerült megszakítaniuk az iráni állami tévé híradóját, mielőtt lekapcsolták őket.

A tüntetések azután lángoltak fel Irán egész területén, hogy a 22 éves kurd nőt Teheránban őrizetbe vett az úgynevezett erkölcsrendészet, mert fejkendője állítólag nem fedte el megfelelően a haját. Mahsa Amini szeptember 16-án, három nappal letartóztatása után halt meg az őrizetben, szemtanúk állítása szerint a rendőrök agyonverték. A kormány azzal érvelt, hogy Amini hirtelen szívrohamban halt meg, de a családja szerint nem volt semmilyen alapbetegsége, úgy vélik, hogy megölték.

Irán
tüntetések

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.