Ugrás a tartalomra

Kopjafát avattak fel a székelykevei tájházban

2022.10.12
17:19
Forrás
Pannon RTV
Székelykeve és Sepsiszentgyörgy 2019-ben vált testvértelepülése és azóta is ápolják a kapcsolatukat.

Amikor eldőlt, hogy Belgrádban fog játszani selejtezőt a Román Kupa-győztes női kosárlabda csapat akkor a sepsiszentgyörgyi szurkolók úgy döntöttek, hogy felveszik a kapcsolatot a székelykevei magyar közösséggel és ellátogatnak a faluba, a helyi tájháznak pedig egy kopjafát ajándékoztak.

A sepsiszentgyörgyi női kosárlabda csapat szurkolói már bejárták fél Európát a csapattal, itt Székelykevén is szerettek volna valami maradandót hagyni maguk után.

Ledán Sándor, sepsiszentgyörgyi szurkoló: "Ezt a maradandó elsősorban nem csak szellemileg, hanem tárgyilag is szerettük volna, hogy megmaradjon és ezért egy a székely Légió szurkolói csoport ezt a kopjafát hozta. Az első ötlet után mindenki beleegyezett és azt mondta, hogy helyes az ötlet, itt az ideje, hogy legyen valami utánunk."

Székelykeve és Sepsiszentgyörgy 2019-ben vált testvértelepülése és azóta is ápolják a kapcsolatukat.

Pirkov Ilija, Székelykeve: "Az itt felállított kopjafa számunkra nagyon fontos dolog és többek között erősíteni fogja Székelykeve és Sepsiszentgyörgy kapcsolatát, erősíteni fogja az összetartozást és nagyon fontos lesz azok számára akik ide látogatnak a tájház udvarába és meg tudják tekinteni az itt felállított kopjafát."

A helyiek örülnek ennek a gesztusnak és, hogy az évek során sikerült megtartani a szoros kapcsolatot a két település között.

kopjafa
Székelykeve

Most

16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 16:25

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral nevű programban általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.