Ugrás a tartalomra

Brenzovics: Barbár cselekedet volt a munkácsi turulszobor elbontása

2022.10.14
15:49
2022.10.14
18:32
Forrás
Pannon RTV
Feljelentést tesz az ukrán ügyészségnél a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a munkácsi vár Turul-emlékművének eltávolítása miatt.

Brenzovics László, a szervezet elnöke szerint ez a döntés és cselekedet negatívan befolyásolja a kárpátaljai magyarság helyzetét. Tegnap a munkácsi önkormányzat végrehajtó bizottsága elrendelte a kárpátaljai vár bástyáján álló Turul-emlékmű lebontását, és azt, hogy a helyére ukrán címert helyezzenek ki. A város egyik jelképének számító turulszobor 2008-ban került vissza eredeti helyére, miután 1924-ben a csehszlovák megszállás idején lebontották, majd a szovjet érában beolvasztották azt.

Az eltávolított emlékmű helyéről eddig csak néhány fénykép jelent meg, de azt már lehet tudni, hogy azt egyszerűen lefűrészelték, és mindössze a madár karmában lévő szablya maradt az obeliszk tetején.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke: „A KMKSZ a sajtóból értesült arról, hogy Munkács végrehajtó bizottsága olyan döntést hozott, hogy eltávolítják a turulszobrot a munkácsi várból. Azonnali nyilatkozatot fogalmaztunk meg, amiben elítéltük ezt a döntést. Azonban az események olyan viharosan zajlottak, hogy mire a döntést közzétettük a szobrot már el is távolították. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elítéli ezt a barbár cselekedetet, és az ügyészséghez fordul, hogy vizsgálják ki és a cselekedetnek a körülményeit."

turulszobor
Munkács
Brenzovics László

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.