Ugrás a tartalomra

Nem szűnik a migrációs nyomás a szerb-magyar határszakaszon

2022.10.16
10:44
2022.10.16
16:58
Forrás
Pannon RTV
A szabadkaiak szerint a városban és környékén sosem volt még annyi illegális bevándorló, mint most. Az utánpótlás pedig folyamatos, taxikkal és autóbuszokkal is érkeznek az újabb migránscsoportok Vajdaság északi részére.

Továbbra is túlzsúfolt a migránsoknak kialakított befogadóközpont Szabadkán. Az illegális bevándorlók nem hogy az épületekben, hanem még az udvaron sem férnek el. Sokan a tábor előtt a fűben pihennek, vagy a bozótosban sátraznak. A környező termőföldeket is összetapossák, sok szemetet hagyva maguk után. A befogadóközpont közvetlen közelében élő Gyenes Lajos életét is évek óta megkeserítik a nem kívánatos szomszédok. „Nehéz itt élni, nagyon nehéz, de nincs más. Muszáj velük élni, megszokni őket. Annyian vannak, állandóan jönnek mennek.”

Becslések szerint mintegy félezer migráns tartózkodik a szabadkai befogadóközpontban és annak környékén. Az utánpótlás folyamatosan érkezik dél felől, taxikkal és autóbuszokkal egyaránt.

„Afganisztánból jöttem, az elmúlt éjszaka érkeztem meg ide a szerb fővárosból. Nem tudom, hogy hány napig fogok itt tartózkodni, mire át tudom lépni a magyar határt, ezt még nem tudom.”

A makkhetesi erdőben sincs nyugalom, állítják a közelben élő szabadkaiak. Laszák Brigitta, Szabadka: „Itt lakunk az erdő közelében, napi szinten jönnek, kétszázasával, tehát vannak. Nekem is két gyerekem van, a kisebbiket féltem. Ideges vagyok, ha nem érkezik haza időben, tehát nem mindegy.”

Migránsokat azonban nem csak a befogadóközpont és az erdő közelében látni Szabadkán. Az illegális bevándorlók csoportjaival a város szinte minden pontján találkozni.

határ
szerb-magyar határ
migráns
befogadóközpont

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.